Ónos eső!

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.27. vasárnap éjfélig

Havazás, vegyes halmazállapotú csapadék:

A délkeleti, keleti határ közelében ma délig még kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat (lepel – 1 cm).

Szombaton a kora délutáni óráktól északnyugat felől egy melegfront éri el az országot, melyből egyre nagyobb területen számíthatunk kisebb csapadékra. Kezdetben többnyire havazás várható, majd a délutáni, késő délutáni óráktól kezdve északnyugat felől egyre több helyen a havazást elsősorban ónos eső, esetleg fagyott eső, havas eső, végül eső válthatja fel. Az éjféli órákig a halmazállapot-váltás határa előreláthatóan a Duna-Tisza közének nyugati felét is elérheti. A Tiszántúlon, illetve az északkeleti megyékben ugyanakkor végig hó lehet a jellemző csapadékforma. Az említett csapadékzónából jellemzően lepel – 1,2 cm friss hó (lokálisan akár ennél picit több is 2-4 cm), illetve néhány tized mm ónos eső hullhat, de Győr-Moson-Sopron megyében jelentős valószínűséggel ennél több (> 1 mm) ónos eső is előfordulhat.

Vasárnap az éjjeli órákban kezdetben még többfelé hullhat kisebb mennyiségű csapadék, Tiszántúlon és északkeleten továbbra is hó, míg attól nyugatra vegyes halmazállapotú csapadék (néhány tized mm), esetleg eső. Napközben már inkább csak az ország keleti felén fordulhat elő további kisebb havazás, hószállingózás, legtovább a keleti, északkeleti határ mentén (lepel – 1,2 cm).

Megj.: A déli órákig mindenütt mérséklődik a szél, addig a Dunántúlon helyenként és északkeleten kisebb területen alacsonyszintű hófúvás előfordulhat.

2019.01.26. 10:12 Országos Meteorológiai Szolgálat