Vége az aszálynak?

Az elmúlt napokban többfelé is hullott jelentős mennyiségű csapadék, de ezzel véget ért az aszály? A válasz nem ennyire egyszerű, hiszen vannak körzetek, ahol valóban nem kell aszályról beszélni, de nagy területeken tombol továbbra is a szárazság!
A hét közepén egy sekély ciklonális mező okozott többfelé csapadékot, azonban nagy kiterjedésű, országosan is jelentős mennyiségű csapadék sehol nem hullott, csupán lokális záporok, zivatarok fordultak elő, amelyek nem alkalmasak egy ilyen mértékű szárazság felszámolására. Ahogy az alábbi térkép is szemlélteti, kevés helyen haladta meg az elmúlt 5 nap csapadékösszege a 10mm-t, és a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű víz gyorsan utat talál magának a mélyebb rétegekbe.

Továbbra is súlyos az aszályhelyzet az Alföldön, ahol az alábbi ábra szerint a földterületek döntő részben szántóként hasznosítottak, és a hazai étkezési célú búzája is ezen a területen terem.

Az aszálytérképeken is látható, sok változást nem okozott az elmúlt pár nap, ahol elegendő lehetett volna a mennyiség, ott a hirtelen lezúduló csapadék gyorsan leszivárgott a növények számára nem hasznosítható mélységekbe, a többi területen pedig a felső 3-5cm lett nedves, de az erős szél azonnal ki is szárította.
Néhány térkép a talaj különböző mélységeinek nedvességtartamáról, ahol szintén meg sem látszik a csapadék. A következő napokban sem várható változás, így tovább várhatunk az égi áldásra.Végül pedig a talaj vízhiányáról kaphatunk információkat az alábbi térképeken, a számok a szükséges csapadékmennyiséget jelölik mm-ben. Nagy változás sehol nem volt…

A talaj állapotát taglaló térképek a met.hu-ról származnak, míg a vetésterületeket ábrázoló térkép a ksh.hu-ról.
Borítókép: Erzsi Kahucz , MetKép->A ti csoportotok!