Eső után most nem köpönyeg, hanem nyári meleg jön, na de meddig tart?

Húsvéthétfőn egy kis kiterjedésű hideg légörvény (hidegcsepp) szól(t) bele időjárásunk alakulásába. Ennek hatására különösen az ország északkeleti, keleti részein vannak/voltak záporok sőt zivatarok néhol intenzívebb csapadékhullással párosulva.
A Kárpát-medence szinoptikus helyzetét vizsgálva két igen fontos légköri képződményt kell megemlíteni. Az egyik az Észak-Atlanti térségből lenyúló teknő és a hozzá kapcsolódó ciklonrendszer, valamint a Kelet-Európai-síkság felett elterülő anticiklon. A kettő közös áramlási rendszerében Afrika felől, a ciklonrendszer előoldalán szubtrópusi eredetű léghullámok áramlanak Közép-Európába a hét közepétől.

Algéria felett is örvénylik egy ciklon, amihez egy másik hidegcsepp kapcsolódik és észak felé mozognak. A ciklon a Földközi-tenger nyugati medencéje felett energiát nyer, és nedves szállítószalagja holnapra délnyugatról északkelet felé haladva nagy területen okoz majd országunkban esőt, záport, néhol zivatart, valamint előfordulhat -mivel a légörvényhez afrikai eredetű por társul- sáros eső is ami az autókon, tereptárgyakon bevonatot képezhet.

Az 500 hektopascal főizobárszint értékei prezentálják a makroszinoptikus elrendeződést a légnyomási képződmények helyzetétől függően

ECMWF modell 500 hPa geopot

Szerdára el is vonul a csapadékot hozó felhősáv, mögötte záporok, zivatarok még előfordulhatnak, azonban a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalára kerülünk.
Erős déli széllel igen meleg levegő ér el minket Afrika felől, ami a 850 hPa nyomási szintek hőmérsékletén jól látható.

ECMWF modell 850 hPa (1500 m) hőmérsékleti értékei

Csütörtökön több órára kisüt a nap. Jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, nyári magasságokba, sokfelé 26-28 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet csúcsértéke. A déli, délkeleti légmozgás élénk, a Dunántúlon, annak is a nyugati és északi részein erősnek ígérkezik.

Pénteken is marad az igazi nyári idő, az Alföldön akár a 29-30 fokot is elérheti a maximum, de szerte az országban 25 fok körül, kevéssel afelett tetőzik.

A szél animáció alapján is feltűnő, hogy szeles hetünk lesz, a hét utolsó napjaiban az áramlás iránya azonban megváltozik és a kezdeti előoldali, délies irányról, nyugatiasra vált egy szombatra érkező hidegfront hatására.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

A hétvégén visszaesik a hőmérséklet, a hidegfrontot eső, zápor, zivatar kíséri.
Vasárnap is marad a felhős, záporokkal tarkított idő és a Dunántúlon végig hűvösebb marad az idő mint délkeleten, keleten, viszont országszerte mérséklődik a nappali felmelegedés a csütörtök, péntekihez képest.



Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: ECMWF modell, OMSZ
Kép: Network.hu