Új számítások a tengerszint -emelkedésre!

A NASA Jet Propulsion Laboratory tudósai azt kutatták, hogy milyen hatással van a jégolvadás az Antarktiszra. Elsősorban magára a kontinensre, a szárazföld mozgására voltak kíváncsiak, hogy a tömegvesztés mennyire hat ki a felszín változásaira, illetve ezek a változások miként befolyásolják a későbbi jégolvadást. Megállapították, hogy ha a mostani előrejelzések szerint fog folytatódni az olvadás, akkor nagyjából 2350-re az egyre fogyó jég miatt az Antarktisz széli része felemelkedik, ami által a megmaradó jég alól kifolyhat a víz, ezzel lassítva az olvadás ütemét. Ez a rugalmasság viszont csak lassítani segít a folyamatot, de nem állítja meg, figyelmeztetett rá
Eric Larour, a tanulmány szerzője. “Olyan ez, mint amikor egy teherautó a hegyről lefelé haladva időnként beleütközik a sziklafal oldalába, az ütközés ugyan kissé lelassítja, de a végén úgyis lejön a hegyről”
Annyiból örvendetes a hír, hogy a lasabb folyamat időt adhat az emberiségnek a földi klíma változására adott válasz kidolgozására.

A zöld vonal a régi, a piros az új modell alapján készült szimuláció.

Videó: NASA.gov
Forrás: NASA.gov