Szerdára hidegfront, átmeneti lehűléssel, majd a hétvégén felmelegedés kezdődik

A Kárpát-medence időjárását egy északról dél felé hosszan elnyúló, alacsony nyomású mező alakítja, melyben ciklonok örvénylenek.
A mai napon egy elöregedő mediterrán ciklon áramlási rendszerében meleg, nedves léghullámok érkeznek, azonban egy közeledő hidegfront hatására a magasban hidegadvekció kezdődik, ezért jelentősen megnő a légköri labilitás.

A nap folyamán az erőteljes gomolyfelhő-képződés hatására egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. A kedvező meteorológiai feltételeknek köszönhetően szervezett zivatarrendszer (mezoléptékű konvektív rendszer-MKR-) is nagy eséllyel létrejöhet. Főleg a Duna vonalától keletre van kilátás több helyen akár hevesebb zivatarokra, amiket felhőszakadás, jégeső, szélvihar kísérhet.
A csúcsértékek 20-27 fok között szóródnak. Éjjel csökken a záporok, zivatarok száma, majd hajnalban nyugaton újabb hullámban alakul ki csapadéktevékenység. 12-17 fok közé süllyednek a minimumok.

Szerdára hidegfront érkezik, a Dunántúlon további hidegadvekcióval, míg az Alföldön tartja magát a fülledt, labilis légköri helyzet. A Duna vonalától nyugatra tartósabban esik az eső. Ettől keletre záporok, zivatarok pattannak ki, néhol felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel párosulva. A légmozgás zivataroktól függetlenül is mindinkább északnyugatira fordul és megélénkül, helyenként megerősödik. Nyugat-Magyarországon már a 15 fokot is alig éri el a maximum, addig másutt 17-25 fok között tetőzik, a legmelegebb a keleti határnál várható.,

Csütörtökön is ez a veszteglő, hullámzó front tarkítja a légköri alaphelyzetet, sokfelé várható eső, zápor sőt keleten zivatargócok még mindig kialakulhatnak. Az északi szél élénk, olykor erős lesz. A Dunántúl nyugati felén hűvös idő várható, a 15 fokot sem éri el néhol a csúcsérték, míg keletebbre 17-23 fok körül szóródik.

Péntektől újabb hidegfront alakítja az időjárást, de ez már egy magassági hidegörvény képében nyilvánul meg, ami tőlünk délkeletre fűződik le, ezért maradnak a záporok, zivatarok, különösen az Alföld délkeleti, déli részein. A tőlünk északkeletre kialakuló anticiklon centrum hátoldalán kelet felől melegebb levegő érkezik, ezért a hétvégén már kora nyárias hőmérsékleteket mérhetünk a naposabb órákban fokozódó fülledtséggel. Szombaton a meteorológiai nyár első napja még visszafogottabb, 20-25 fok közötti hőmérsékleti-értékekkel köszönt be, majd vasárnap már sokfelé 25 fok köré, vagy felé emelkedik.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

A jövő hét első napjaira vonatkozó 1500 méteres magasságba előrejelzett térkép-animáción láthatjuk, hogy a Nyugat-Európa felett kialakuló észak-dél irányú kiterjedésű alacsony nyomású terület jöhet létre, (teknő) aminek előoldalán hozzánk meleg léghullámok érkeznek.

Ami viszont jellemző maradhat, hiszen egy sekély ciklonális mezőben helyezkedhet el a medence, azok az elszórt záporok, zivatargócok. Bár lesznek napos időszakok, de az erőteljes gomolyfelhő-képződés hatására hol több, hol kevesebb helyen kell rájuk számítani.
A hőmérséklet csúcsértéke tovább emelkedik, igazi kora nyári időre van kilátás, általában 23-28 fok közötti csúcsértékekkel. Az éjszakák is enyhének bizonyulnak, jellemzően 15 fok körüli minimumokkal.
A tartósabban napos régiókban ahol nem alakul ki csapadékgóc, akár a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet a jövő hét közepe táján.

Az északkeleti, északi szél a hétvégétől, egészen a jövő hét közepéig nagy területen megélénkülhet, zivatarfelhők környezetében erős vagy viharos széllökések kísérhetik.

Összefoglalva elmondható, hogy egyre nyáriasabbra fordul a hétvégétől időjárásunk, de tartósabban száraz, kánikulai idő országos viszonylatban egyelőre nem alakul ki.


Készítette: Pap Áron – meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF
Fotók: Stajrits Klaudia, Kállai Tivadar, Körte Éva
2019.05.28.