Szombaton érintőleges hidegfront hoz szárazabb levegőt, majd a jövő hét elején hőhullám, kánikula

Hazánk időjárását még mindig egy elöregedett ciklon maradványa, úgynevezett magassági hidegörvény alakítja. Áramlási rendszerében meleg, ám labilis rétegzettségű léghullámok érkeznek, ezért a következő napokban, egészen a hétvégéig számítani kell gyakran és több helyen záporokra, zivatarokra a fülledt légköri helyzet mellett.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat frontanalízisén látható még mindig a tőlünk délkeletre, keletre elhelyezkedő felhőmező. Mivel ez a környezeténél hidegebb, ciklonális mozgású légörvény, ezért növelve a légköri instabilitást, kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.

A hétvégétől jelentős változás történik, bár szombaton érint minket egy peremciklon hidegfrontja, de ez a front érdemi változást nálunk nem okoz, csupán átmenetileg erősödik meg az északnyugati szél a hatására és szárazabb levegő érkezik, csökken a konvektív csapadékgócok területi lefedettsége.
Közép-Európa időjárását vasárnaptól mindinkább a Nyugat-Európa felett kimélyülő, hosszú hullámú teknő és az Északkelet-Kelet-Európa felett elhelyezkedő masszív magas nyomású, ómega formájú gerinc határozza meg.
A teknőhöz kapcsolódó ciklonok előoldalán hozzánk több hullámban szubtrópusi eredetű léghullámok áramlanak Afrika felől, ezért a jövő hét elején még tovább erősödik a nappali felmelegedés, kánikula kialakulása körvonalazódik, de tartóssága még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal.

Az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékek is tükrözik a várható prognózist.

Ez a jelenleg uralkodó, fülledt, trópusi jellegű, zivataros időjárás még péntekig tehát kitart, bár fokozatosan tovább gyengül ez az elhaló félben lévő ciklon.
Szombatra a nyugat-európai ciklonrendszerhez kapcsolódó peremciklon hidegfrontja közelítheti meg a medencét, de ez jelentős változást mint az elején szó esett róla nem okoz a szélerősödésen kívül.
A hétvégén egyébként igazi, kora nyárias időben lehet részünk, a több órás napsütés mellett 22-29 fok közé emelkednek a csúcsértékek, és az éjszakák is enyhének bizonyulnak.

Fotó: Tóth Anna MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Sütő Máté- MetKép-

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az idei nyár eddigi legmelegebb periódusa következhet a jövő hét elején.
A várható kánikulának többnapos fennállása esetén amennyiben a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja nagyobb területen a 25 fokot, a hőségriadó is érvénybe léphet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF modell, MetKép
Borítóképért köszönet Kállai Tivadarnak.