Fülledt, nyári időjárás, többfelé zivatarokkal, majd újabb hőhullám fenyeget a jövő hétre

Ennyit dióhéjban és mielőtt a lényegre térnénk nézzünk egy kis visszatekintést az elmúlt napok időjárására. Feloszlott térségünkben az a hullámzó frontálzóna, melynek hidegfronti szakasza lezárta az elmúlt héten uralkodó és fokozódó hőhullámot, kánikulát. Ugyan lényegesen hűvösebb levegő nem érkezett felénk, ezért az igazi nyári időjárás folytatódik.

A hőhullám alatt több melegrekord is megdőlt, mind a maximumok, mind pedig a minimumok tekintetében módosultak a csúcsok. Az egyik ilyen rekord csütörtökön , azaz június 13-án került elkönyvelésre. Ekkor a legmelegebb órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapest Újpest állomásán 35,3 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete, amivel leköröztük a korábbi 2000-benBudapest Pestszentlőrinc-külterület állomásán mért 35 fokos értéket.

Június 15-én szombaton érte el tetőpontját a hőhullám, ekkor Budakalászon 35.8 °C fokig szökött a hőmérő higanyszála. A korábbi rekord még 1987-ből való, amit Körösszakálon, Örkényben és Tiszakécskén mértek 35.0 fokkal. Budapesten is megdőlt a napi maximum hőmérsékleti rekord, ugyanis Újpesten 34,7 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, mellyel felülírtuk az 1986-ban Krisztinavárosban regisztrált 34,2 fokos értéket.

Június 16-án, vasárnapra virradóan a legalacsonyabb hőmérsékletekre vonatkozó rekordot döntöttük meg, ugyanis Fonyódon 22.6 fokig süllyedt mindössze a hőmérséklet. 2002-ben Pécs-Árpádtetőn mértek  22.2 fokot. De ha ez nem volna elég, akkor érdemes még megjegyezni, hogy a Lágymányoson 22,5 foknál szintén nem süllyedt mélyebbre a hőmérő higanyszála ezzel a budapesti minimumrekord is megdőlt. A korábbi rekord 21,6 fok a 2002-es évből, szintén Budapest Lágymányos állomáson volt.

Végül egy kis ráadásként  a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon este 7 óra előtt rendkívül heves zivatar alakult ki, melyet 1-2 centiméter átmérőjű jég és tartós, intenzív esőzés kísért órákon keresztül, ami csak lassan gyengült. Összesen 144,4 mm csapadék hullott, ami a 2019-es év eddigi legnagyobb összege és egyúttal napi csapadékrekord is lett.

Vasárnap napközben már felettünk hullámzott a frontálzóna hidegfronti szakasza, melynek hatására egy északkelet-délnyugat tengely mentén ahogyan az a radar animáción is látható igen heves zivatarok alakultak ki, nem egy helyen károkat okozó jelenségek (felhőszakadás, jégeső, szélvihar) kíséretében.

Az elmúlt héten egy, mondhatni beragadt, szaknyelven szólva stacionárius cirkulációs helyzet állt elő, ugyanis Nyugat-Európa felett tartósan alacsony nyomású légörvény örvénylett, miközben felettünk magassági gerinc húzódott. A Nyugat-Európa felett kimélyült teknő előoldalán Afrika irányából szaharai eredetű léghullámok áramlottak a Kárpát-medence térsége felé.
Ezáltal szaharai eredetű por/homok érkezett, mely látványosan az égboltot is megszínezte, naplemente idején különösen látványos képeket lehetett készíteni, melyből néhányat reprezentálnék is.

Fotó: Ruzsinszki Péter – MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Szilvási Tibor – MetKép-

Emellett a kánikulával együtt járó markáns besugárzás hatására helyenként erőteljesebb feláramlások jöttek létre és termetes zivatarfelhők alakultak ki. Néhány helyen az országban a csütörtöki napon az intenzív gomolyfelhő-képződésből hőzivatarok keletkeztek, néhol jégeső is hullott belőlük.  Ezen zivatarok kialakulásában a hő fontos szerepet játszik, valamint az emelt konvekció, mikor a légelem nem a talaj közelből, hanem magasabb szintekről indul. Ezek a zivatarok mivel meglehetősen gyenge szélnyírás és áramlás uralta környezetben alakulnak ki, ezért a lassú áthelyeződésük miatt sokáig egy adott pont felett maradhatnak és az ilyenkor hatalmasra növekvő zivatarfelhőkből mint egy vízoszlop zúdul alá az eső, amit jégverés is kísérhet. Villámárvíz kialakulásával esetükben számolni lehet.

Fotó: Kállai Tivadar- Jászberény – MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Valkai Erika- Szentes- MetKép-> A ti csoportotok

A rekordokat döntő hőhullám után folytatódik tehát az igazi nyár, légköri front nem lesz felettünk,  de egy jellegtelen, bárikus nyomási mezőben nedvesebb, labilisabb rétegzettségű léghullámok töltik ki a medencét.
Emiatt hol több, hol kevesebb helyen várhatóak záporok, zivatarok.  A hét közepétől a magasban gyenge melegadvekció kezdődik, ezért a napsütéses órákban, ismét 30 fok köré melegedhet a levegő, ellenben a konvektív csapadékgócok után hirtelen felfrissülés, erős párolgás következhet, vagyis trópusi jegyeket hordoz majd a légköri helyzet a hét további napjaiban.

Fotó: Kállai Tivadar- Jászberény- MetKép-> A ti csoportotok
Györkő Zsombor- Pécs- MetKép-> A ti csoportotok

Részletes prognózis:
Kedden napközben a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. A délutáni óráktól megnő a helyi záporok, zivatargócok kialakulási esélye, melyet néhol felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A keleties szél zömmel mérsékelt marad, legfeljebb zivatarok környezetében támadhat fel átmenetileg, de ekkor akár viharos szélrohamokkal párosulva. 26-31 fok között szóródnak a maximumok.

Szerdán sem változik érdemében a jelleg, szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, néhol nagy mennyiségű csapadékkal, jégesővel. A szél csak zivatarok idején erősödhet meg. A nappali felmelegedés kissé erősödik, a napsütéses régiókban 28-32 fok körül tetőzik, a csapadékosabb pontokon pedig 25 fok körül.

Csütörtökön és pénteken elszórtan még lehet helyi zápor, zivatargóc, ám több-kevesebb napsütés is valószínű az ország jelentős részén. A csúcsértékek 27-32 fok között szóródnak, ennél hűvösebb a zivataros régiókban lehet.

Fotó: Kálmán András- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégére újból egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront lehet a vendégünk, előtte még közel 27-31 fok körüli meleggel, majd záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északi széllel frissebb levegő érkezik vasárnapra, ám nagy mértékű lehűlés ekkor sem ígérkezik.

Fotó: Pap Tünde- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő héten a friss számítások alapján a 2019-es nyár második hőhulláma bontakozhat ki, ugyanis Nyugat-Európát egy ciklon éri el, melynek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől újból afrikai eredetű légtömegek sodródhatnak Európa nyugati és középső területei felé.
A jövő hét közepétől ismét 33-36 fok köré emelkedhet a csúcshőmérséklet, míg a hét vége felé csaknem megint egy hidegfront érkezhet, ám ennek kimenete még rendkívül bizonytalan a számítások terén.

Az 1500 méterre vonatkozó hőmérséklet-előrejelzésen látható, hogy meleg levegő tölti ki országunkat a folytatásban.

Fotó: Salamon Csilla-Siófok- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF, MetKép
Borítóképért köszönet Salamon Csillának.