Hol kellene még eső?

Napok óta zivataros az időjárás, sok településen küzdöttek villámárvizekkel a szakszolgálatok, és a helyi lakosság, sok káresemény történt országos szinten is.
Most lássuk, hogy mely területeken kezd aszály kialakulni, ugyanis ilyen is van szép számmal! A konvektív csapadék jellegéből adódóan kis(ebb) területeken okoz jelentős esőzés, akár villámárvizeket, de országos szinten már kevés, a talaj megfelelő nedvességi viszonyainak fenntartásához.

A jelenleg elérhető legfrisebb hivatalos 5 napos csapadéktérkép szerda hajnali 02:00 óráig tartó intervallumot öleli fel, jól látható, hogy elég mozaikos a lefedettség.

Forrás: met.hu

Ezen az ábrán szintén az OMSZ hivatalos csapadékmérésének eredményeit láthatjuk, ezúttal csütörtök reggel 08:00-ig leesett, 24 órányi csapadékot.
Míg Szolnok tág körzete, Vác környéke, vagy épp a Balaton nyugati medencéje már károkat okozó mennyiségű csapadékot kapott, nagy területeken szinte egyáltalán nem esett, vagy 5mm alatti mennyiség.

Forrás: met.hu

Ezen a térképen a termesztett növények számára legfontosabb 0-20cm-es mélység talajnedvességét láthatjuk, bizony, lenne még helye az esőnek, azonban ma, és holnap is főként délkeleten várható intenzívebb csapadékhullás.

Forrás: met.hu

Borítókép: Zénó Marsovszki MetKép->A ti csoportotok!
Köszönjük a képet!