A felfrissülést vasárnaptól újabb hőhullám követi, hétfőn helyenként 37-38 fok is lehet árnyékban, majd kedden hidegfront töri meg a forróságot

Az elmúlt 24 órában egy hidegfront hatására átmenetileg visszaesett pár fokkal a hőmérséklet, így rövid időre talán felfrissülhetünk.

A front hatására szerencsére inkább csak az ország kis területén, főként az északkeleti régióiban alakultak ki kemény zivatarok, amik komoly károkat, pusztítást hagytak maguk mögött egyes településeken. Az orografikus hatások is szerepet kaptak, ugyanis míg a magasban már jóval előbb hidegadvekció indult meg, addig az alacsonyabb szinteken a Kárpátok megfékezték a hűvös levegő betódulását. Ez fokozódó légköri instabilitáshoz vezetett, ami a kedvező meteorológiai feltételekkel együttesen szerepet játszott a rendkívül heves viharok kialakulásában.

A heves zivatarok helyenként szupercellás szerkezettel rendelkeztek, melyek egyébként potenciálisan a legkárokozóbb zivatarok csoportját képezik. Kialakulásuk a nagy légköri instabilitással és a magas vertikális szélnyírással függ össze. A szélnyírás tulajdonképpen annyit jelent, hogy a különböző szinteken máshonnan fúj a szél, vagyis a magassággal gyorsan változó irányú, erősségű légáramlást jelöl.

A szupercellák csoportjába tartoznak tehát a forgó feláramlással rendelkező zivatarok, melyek szignifikáns időjárási események hordozói. Ezek lehetnek a nagy méretű jégszemek, felhőszakadás és légzuhatagok, orkán erejű széllökésekkel párosulva.
Sárospatakon például 126 km/h-ás széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A komoly szélnyírás elősegítheti tornádók kialakulását, a feláramláshoz kapcsolódó, középszinti mezociklonnal összefüggésben. Ilyen esetben beszélhetünk mezociklonális tornádókról.

A továbbiakban a szupercellák részletes elemzésével nem foglalkozunk, de néhány képet mellékelnék a csütörtöki nap látványairól és károkozásairól.

Fotó: Leveles Zoltán- Mátészalka-
Fotó: Tatos Attila- Létavértes-
Fotó: Tatos Attila- Létavértes-
Fotó: Mikó Bernadett- Mátészalka-
Fotó: Sallai Zsolti- Téglás-

Az előttünk álló hétvégén nem kell tartani heves eseményektől, ugyanis stabil, száraz levegő áramlik térségünk közelébe az Északkelet-Európát a front mögött elárasztott Jeges-tengeri légtömeg hatására.

Fotó: Salamon Csilla -Szombathely- MetKép-> A ti csoportotok

A ciklon hátoldali áramlása azonban gyorsan megszűnik, vasárnapra már egy magassági gerinc helyeződik felénk, miközben az óceánon az észak, északnyugat felé mozgó ciklon áramlásában nyugat felől elér minket a Nyugat-Európában rendkívüli hőhullámot okozó forró, szaharai légtömeg. 
Vasárnap még csak mérsékelt, hétfőn erős kánikulára számíthatunk!  A forróság megint nem lesz hosszú életű, ezért hőségriadóra továbbra sem kerül majd sor. Az viszont elmondható, hogy a hétfői nap lehet az idei nyár és az idei év eddigi legmelegebb napja, ugyanis nem kizárt, hogy néhány helyen 37-38 fok közelébe emelkedik a csúcshőmérséklet.
Kedden hidegfront éri el hazánkat melyet ismét záporok, zivatarok előzhetnek meg.

Az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékletek alapján láthatjuk a folyamatot.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Részletes prognózis:
Ma délután sok napsütés várható, csak keleten növekszik meg a gomolyfelhőzet, de csapadék nem hullik. Az északias szél megélénkül, helyenként megerősödik. A maximumok 25-30 fok között szóródnak.
Éjjel változás nem történik, friss, több helyen derült reggelre ébredhetünk, a minimumok 10-17 fok közé csökkennek. Mérsékeltnek ígérkezik az északi szél.

Fotó: Horváth Norbert- MetKép-> A ti csoportok

Szombaton többnyire napos, eseménytelen marad a légköri helyzet. Északkeleten, keleten lehet több felhőre készülni, ám érdemi csapadék ebből nem hullik. Az északi szél ismét megélénkül, a Bodrogközben és a Zemplén térségében valamint a Nyugat-Dunántúlon olykor meg is erősödik. A csúcsértékek 25-30 fok között alakulnak.

Vasárnap szokatlan módon nyugat, északnyugat felől szubtrópusi melegadvekció kezdődik, emelkedik a hőmérséklet hirtelen.  Derengő, napos időre készülhetünk, a szél délnyugatira fordul és kissé élénkülni kezd.
29-34 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Salamon Csilla- Szombathely- MetKép-> A ti csoportok

Hétfőn fokozódik és egyben tetőzik a hőség, a forróság. Ezen a napon 33-38 fok közötti értékeket mérhetünk majd és a délnyugati szél élénk marad. Északnyugat felől növekedni kezd a magas szintű felhőzet. Esni nem fog még.

Fotó: Fedor Szilvia -Szente- MetKép-> A ti csoportok

Kedden hidegfront érkezik, azonban a front előtt eleinte marad a kánikula az ország túlnyomó részén. Az Alföldön még mindig 33-36 fok körül szóródik, a Dunántúl nyugati és északi felén már nem éri el várhatóan mindenütt a 30 fokot. Ismét megnő a viharos zivatargócok kialakulási esélye, amit felhőszakadás, jégeső, szélvihar kísérhet.

Fotó: Járosi Zoltán- MetKép- A ti csoportotok

A jövő hét közepére mérséklődik a hőség, az ilyenkor megszokott sokéves átlag környékén alakulnak a hőmérsékletek, jellemzően 25-30 fok között.  Az északiasra forduló légáram pedig gyakran megélénkül. Szárazabb, stabilabb napok követik a hét második felében a front okozta átmeneti zivatarokat.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Kovács Erika. MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítóképért köszönet Sebő Rózsának.