Klímaváltozás – egy lerágott csont?!

Az elmúlt 30 évben került a klímakérdés a figyelem középpontjába, egymás után születtek a megállapodások, hogy csökkentse a világ a CO2 kibocsátást, és visszaszorítsa az egyéb üvegházgázok termelését.
Úgy tűnik, szinte eredménytelenek maradtak ezek a klímacsúcsok, hiába ratifikálta szinte minden ország az okiratokat, változás csak kevés helyen történt.
Milyen hatásai lehetnek ennek? A bolygó egy része élhetetlenné fog válni a következő 30 évben, és nem csak a ritkán lakott régiók, így 120, 140 millió ember kelhet útnak, hogy életben maradjon. A Közel-keleti válság csak gyerekzsivaj ehhez képest, igaz, ez valamivel elosztottabban fog jelentkezni, a Föld összes országát érintve, azonban ez a legoptimistább forgatókönyv. A változások az elmúlt 50 év eredményeit tehetik tönkre, kormányokat ingathatnak meg. Ha a globális hőmérséklet több, mint 1,5 fokot emelkedik, a hatás lényegesen erősebb lehet, és a tengerszint emelkedéssel sok száz millió ember lakhelyét öntheti el a víz. Az elmúlt két évben, csak az USA-ban 250.000 ember kényszerült elhagyni a lakhelyét a környezetváltozások miatt, de ez a szám várhatóan gyorsan fog emelkedni a következő években.
Miközben már valóban válsághelyzet állt elő, ezt sem a kormányok, sem az emberi jogi szervezetek nem képesek jól kezelni, még mindig azt hiszik, van időnk, ráérünk még, pedig ez nincs így, nincs idő, az azonnali cselekvések ideje jött el!
Milyen hatásokra számíthatunk Magyarországon?
Többek között egyre melegedő nyarakkal, ahol a nagyon magas napi hőmérsékleti középérték mellett a hosszan elhúzódó kánikula is veszélyt jelenthet, tavaly nyáron erre is láthattunk példát. A meleg mellett a csapadék eloszlása hektikussá válik, mind térben, mind időben. A csapadékos időszakot hosszú szárazság követi, majd a hirtelen esőzések villámárvizeket okoznak, és a viharok is gyakoribbakká válnak.
A mezőgazdaságnak, és a városok infrastruktúrájának alkalmazkodnia kell a változásokhoz, hogy a környezetünk élhető maradjon.

Források: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/climate-apartheid-looms-if-we-fail-to-address-impacts-expert-adviser-warns-un/
Az ENSZ emberjogi bizottságának jelentése:
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24735&LangID=E
Változás – Haladás – Válaszadás: A VAHAVA Projekt
http://www.publikon.hu/application/essay/219_1.pdf

A Föld átlaghőmérsékletének változása 19501, és 2013 között, NASA Goddard űrközpont.

Forrás: NASA Goddard Űrközpont

Borítókép: Eon Images