A hétvégére újabb, átmeneti hőhullám, majd vasárnap ismét hidegfront, a jövő héten számottevőbb lehűlés jelei mutatkoznak

Ennyit dióhéjban és akkor lássuk a részleteket:
Hazánk időjárás egy hosszan elnyúló frontálzóna, gyenge hidegfront szakasza határozta meg, mely nagy mértékű lehűlést és komolyabb csapadékot nem hozott magával, inkább csak itt-ott fordult elő egy-egy zápor, zivatargóc az országhatárainkon belül.

Hátoldalán északnyugatira fordult az áramlás, mellyel frissebb, kevésbé meleg levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért megszűnik átmenetileg az erős kánikula.
Európa időjárása egyébként változatos képet mutat. Észak-, Északkelet-Európában nagy kiterjedésű, több középpontú ciklonrendszer örvénylik, ezért a térségben hűvös, csapadékos, szeles az idő. Az ehhez kapcsolódó frontrendszer északkelet-délnyugati tengely mentén szeli át a kontinenst.
Az Azori-szigetek felől benyúló anticiklon és az észak-, északkelet-európai alacsony nyomás közös áramlásában péntekig mérsékelten meleg, de száraz légtömegek áramlanak országunk felé, emiatt eseménytelen légköri helyzetre, friss éjszakákra számítunk.
Péntektől az észak-atlanti térség térségből érkező, majd az észak-európai ciklonrendszerrel egyesülő légörvény és a hozzá kapcsolódó frontálzóna előoldalán 1-2 napra visszatér a hőség, kánikula, ugyanis délnyugat felől szubtrópusi eredetű levegő érkezik.
Vasárnap ezt a rövid kánikulai intermezzót újabb hidegfront zárja, ami mögött tartósabban északnyugatira válthat a nagytérségi áramlás felettünk, mely visszaszoríthatja a forró, afrikai léghullámokat a kontinens belseje felől.

Az 1500 m-es magasságra prognosztizált hőmérsékletek alapján látható maga a folyamat, hogy a jövő héten hűvösebb léghullámok érkezhetnek.

Részletes prognózis:
Ma a nap hátralevő részében a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés mindenhol várható. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol erősebb lökésekkel párosulva. Számottevő csapadék nem hullik.
A maximumok 26-31 fok között szóródnak.

Fotó: Kállai Tivadar- Jászberény- Steve Kallai Photogprahy

Éjjel  nyugat felől egy felhősáv húzódik az ország irányába, melyből az éjszaka folyamán délnyugaton egy-egy futó zápor, kis eséllyel zivatar  is kialakulhat. Az északias légmozgás mérséklődik. A legalacsonyabb hőmérséklet  11-18 fok közé süllyed területi átlagban.

Fotó: Stajrits Klaudia- MetKép- > A ti csoportotok

Csütörtökön Dél-, Délnyugat-Magyarországon közepesen vagy erősen felhős időszakok váltakoznak, ezért ebben a térségben kevesebb napsütés ígérkezik. Máshol több órára kisüt a nap. A déli, délnyugati megyékben egy-két zápor, kisebb eső előfordulhat.
A hőmérséklet a maihoz képest kissé visszaesik, jellemzően 23-29 fok között tetőzik.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken az említett ciklonrendszer előoldalán délnyugatira fordul fokozatosan az áramlás.  Elkezd erősödni a nappali felmelegedés, a változó felhőzet mellett pedig a legtöbb helyen több órára kisüt már a nap. Csapadék nem valószínű. A csúcsértékek pénteken többnyire 29-32 fok köré emelkednek.

Szombaton a közeledő hidegfront előterében újból országos kánikulára, hőségre készülhetünk. Megélénkül, Észak-Magyarországon meg is erősödik a délnyugati szél, így afrikai eredetű levegő sodródik a medence területére. A sok napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarja, estig pedig zápor vagy zivatar még nem alakul ki. A legmelegebb délutáni órákban 30-35 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Hermeczi Henrietta- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnap hidegfront érkezik. A nyugati és északi országrészben elkezd mérséklődni a nappali felmelegedés, máshol még marad a kánikula. Délután nyugat, északnyugat felől megnő a hevesebb zivatargócok kialakulási esélye és északnyugatira fordul a légáramlás.
A maximumok északnyugaton, nyugaton már várhatóan sehol sem érik el a 30 fokot, sőt néhol a 25 fokot sem, míg ahogy haladunk délkelet felé úgy tartja magát a hőség, az Alföldön zömmel 31-33 fok körüli értékekkel.

Fotó: Pap Áron

A jövő héten Nyugat-Európa felett egy észak-déli tengely mentén hosszan elnyúló anticiklonális híd jöhet létre, és ennek peremén az északkelet-európai teknővel alkotott közös áramlási rendszerében egyre hűvösebb, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a medencébe észak, északnyugat felől.
A hét elején még többnyire  24-29 fok körül, majd a hét közepén esedékes újabb hidegfront hatására már csak 21-27 fok közé valószínűek a hőmérsékletek.
A várható csapadék tér- és időbeli eloszlása még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal, de várhatóan szórványosan legalább számítani lehet záporokra, néhol zivatarra is.
Az éjszakák kellemesnek mutatkoznak, 12-17 fok közötti minimumokkal.

Fotó: Wolf Csaba- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép:
kadarka.net