Nem kedvezett az időjárás a mezőgazdaságnak!

Visszatekintő:

Az idei év egyelőre meglehetősen szélsőséges körülményeket nyújtott a mezőgazdaság szempontjából is.
A tél végén kezdődő és tavaszba nyúló közel 2 hónapos szárazság komoly aszálykárokat okozott pl.: a búzában és árpában, de sok más, nem öntözéses módszeren alapuló növénytermesztési területen is.
Ezt követte egy csapadékosabb időszak, mely rövid idő alatt az átlagos csapadékmennyiség közel dupláját, sőt néhol többszörösét zúdította a földekre. A villámárvizek, belvízek, gombák és egyéb viharkárok továbbra sem kedveztek a gazdáknak.
Az elmúlt időszak igazi nyári, forró napokkal telt, melyben a gyümölcsök, illetve gabonák gyors érésbe kezdhettek, ugyanakkor a heves zivatarok sokfelé okoztak jelentős károkat jég, szél, illetve a csapadék hatalmas mennyisége révén.

A vihar után a távolabb lévő repce 50%-a a földre hullott.
Több hektár zab borult össze a zivatar nyomán.
A földek napokig járhatatlanok voltak a közel 50mm-nyi hirtelen lezúdult eső miatt.

Nem kedvez az aratásnak az idő!

A legtöbb helyen néhány napja kezdődött el az árpa, búza, repce és a zab aratása. Sajnos a vasárnap sokaknak megkönnyebbülést hozó hidegfront megtorpanásra kényszerítette a gazdákat, kiváltképp azokat, akik nem tudják beszárítani a terményt. A fronttal érkező zivatarok néhol viharkárokat okoztak, hiszen a jég, viharos szél és a felhőszakadás az érett kalászokat letöri, lehajlítja, de csupán az eső is eredményezhet termésminőség romlást. A gombáknak kedvező hőmérsékleten a nedves szemek könnyen fertőződhetnek meg.

Mi várható?

A hét első felében néhol, főként nyugaton, délnyugaton, délkeleten, majd esetleg északkeleten lehet számítani csapadékra, ám nagy mennyiségre nem kell készülni. A hét második felétől valamelyest növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége és hétvégén előreláthatólag az ország több pontján lehet rájuk számítani.

Parlagfű ellenőrzés!

A már learatott földeken a tarlón a kedvező időjárásnak köszönhetően rendkívül gyorsan fejlődik a parlagfű, mely virágzása esetén szigorú szabályok által jelentős összeggel büntetik a föld tulajdonosát, így érdemes amint módunkban áll, eltüntetni a kártékony gyomot!

A friss előrejelzésekért kövessenek minket!

Képek: Sütő Máté, Sütő Dávid