Jövő héten fokozatos, de erős felmelegedés, a hétvégétől kezdődő kánikula, nyaralóidő

Időjárásunkat még ezen a hétvégén egy elöregedő ciklon alakítja, emiatt változatos, időszakos csapadékkal , záporokkal, zivatargócokkal tarkított, júliushoz mérten kissé hűvös napok várhatóak.  
Európa szerte egyébként változékony az idő. A kontinens északkeleti, északi részein egy több középpontú ciklonrendszer örvénylik még mindig, ennek áramlási rendszerében helyezkedünk el. A ciklonális hatások miatt sokfelé esős, csapadékos, szeles az idő, és a júliusi sokéves átlagnál több fokkal alacsonyabban alakul a hőmérséklet.
A következő hét első felében eleinte marad az északias áramlás a medence felett, mellyel mérsékelten meleg/hűvös, azonban száraz légtömegek áramlanak, majd a hét közepe után, második felében az Azori-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon a kontinens belseje felé terjeszkedik, magas légnyomású terület, ún. magassági gerinc kezd teret hódítani a kontinens középső része felett.
A ciklonok távolabb kerülnek térségünktől, és anticiklonális hatások erősödnek meg, miközben délnyugat felől afrikai eredetű légtömegek sodródnak felénk.

Az 1500 méteres magasságra jelzett hőmérsékleti értékeken láthatjuk, hogy miként hódít ismét egyre nagyobb teret magának a szubtrópusi levegő az előttünk álló hét második felétől, vége felé.

A nyaralóidőt pedig szerencsére nem zavarják majd várhatóan nagyobb területen záporok, zivatarok, viszont szokás szerint ki kell emelni, hogy a kánikula időszakában a légkör helyi hatásai, vagyis a konvektív feláramlás jelentős szerepet kaphat, melynek hatására a délutáni, kora esti órákra kedvezőbb meteorológiai feltételek esetén foltokban zivatargócok (hőzivatarok) alakulhatnak ki.

Fotó: Walke Márti- Bikal- MetKép-> A ti csoportotok

Részletes prognózis:
Éjszakára szűnnek, ritkulnak a konvektív csapadékgócok, főleg délen és keleten lehet még számítani rájuk eleinte. A Dunántúlon már megélénkül, sőt helyenként meg is erősödik az északnyugati, északi szél.  A középső szélcsendesebb régiókban hűl le az idő, ahol csökken a felhőzet, különösen igaz ez a Kiskunság területére. A minimumok tehát ennek függvényében 8-18 fok között szóródnak. Enyhébb a csapadékosabb vidékeken és a szeles nyugati részeken lehet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Fülöp Tamás-Siófok- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnap napközben átmenetileg az ország túlnyomó részén kisüt majd a nap, de emellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Különösen az ország középső és keleti vidékein alakulhatnak ki szórványosan záporok, helyenként zivatarok. Egy-egy hevesebb zivatargócot felhőszakadás, jégeső kísérhet. Az északi, északnyugati szél sokfelé lesz élénk, alkalmanként erős. Kevésbé szeles tájak a Duna-Tisza közén valószínűek.
A legmelegebb órákban 19-26 fok között alakulnak a maximumok.

Fotó: Túri Eszter- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején szárazabb, de még mindig csak mérsékelten meleg, hűvös léghullámok áramlanak felénk egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon áramlása rendszerében. Csak néhol lehet már zápor vagy zivatar. A hőmérséklet szerdáig nem változik sokat, kissé erősödik csak a nappali felmelegedés még, általában 22-28 fok között tetőzik a csúcsérték.
A hét közepétől ellenben tovább fokozódik a felmelegedés, enyhülnek lassan az éjszakák is, bár kezdetben még lehetnek 10 fok alatti minimumok is az arra érzékeny régiókban.
A sok napsütés mellett a gomolyfelhőkből csak kis körzeteket érintő  zápor, zivatar alakulhat ki, viszont nem ez lesz már a jellemző az ország jelentős részén. Péntekig 25-30 fokig melegszik a levegő.

Fotó: Salamon Csilla- Metkép-> A ti csoportotok

A hétvégén afrikai eredetű léghullámok áramlanak Európa belseje felé. Kárpát-medence szerte 30-33 fok körüli értékek lehetnek, és ehhez csak gyenge, mérsékelt déli szél társulhat a sok napsütés mellett.
A hosszabb távú előrejelzés pedig azt mutatja a hét végét követően az új hét elején akár 34-35 fokos hőség, kánikula is lehet.
Fontos hangsúlyozni, hogy 30 fokot elérő vagy meghaladó hőmérsékletek esetén beszélünk a meteorológiában hőség vagy ha úgy tetszik kánikulai napról, illetve 35 fokot elérő és meghaladó maximum esetén forró napról.

A hőhullám tartósabb fennállása esetén újra indokolttá válhat a hőségriadó ebben az időszakban, amennyiben legalább 3 napon át a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 25, másodfok esetén pedig a 27 fokot.

Aki még teheti, annak érdemes a belföldi nyaralást, vízparti kirándulásokat ezen időpontok körül kivitelezni.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó- Szilvási Tibor- MetKép-
Fotó: Barta Zoltán

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép
Borítókép: frsz.hu