Nyugat-Európában extrém hőhullám, 40-45 fok közötti forróság köszönt be, de vajon eljut hozzánk is?

Európa szerte átalakulóban van a makroszinoptikus helyzet. Az elmúlt napokban, hetekben jellemző északi, északnyugati meridionális komponens a nyugat-európai anticiklonális hídnak a megtörésével  megszűnt, helyette átmenetileg az óceán felett felsorakozó ciklonok előoldalán a nagytérségi áramlás délnyugatira váltott immár, mellyel afrikai eredetű léghullámok érték el Közép-Európát.
Délnyugat-Európa felett viszont anticiklon erősödik meg, és ez a magas nyomás határozottan észak felé terjeszkedik a hét elején. A magas szélességekig, egészen Skandináviáig eljuthat ez a szubtrópusi eredetű levegő. A magassági gerinc északra nyomulásával az észak-atlanti ciklonból egy peremhullám fűződik le és Skandinávia fölött aktivizálódik.
Az oda betörő forró és a még kezdetben ott található hűvösebb létömegek határán pedig egy hidegfront képződik, ami holnap közelíti meg és éri el hazánkat. Mögötte a magassági gerinc peremén észak, északkelet felől száraz, kontinentális eredetű, de meleg levegő érkezik a medencébe.
Ezzel szemben Nyugat- valamint Észak-Európában szokatlan forróságra, az átlagosnál akár több mint 10-15 fokkal melegebbre van kilátás, hiszen ez a terület a gerinc középpontjában helyezkedik majd el a friss számítások szerint.
Ehhez a rendkívüli hőséghez szárazság is társul, ezért erdőtüzek kialakulására is fel kell készülni helyenként.

A hőmérséklet anomália előrejelzés is mutatja a sokéves átlaghoz számított eltérést.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérséklet előrejelzés pedig a sivatagi levegő térhódítását reprezentálja számunkra, amin jól látható a Skandináv-félszigetig felnyúló meleg nyelv.

A hőhullám azonban itthon sem marad el, noha 40 fok nem is várható a hivatalos mérési körülmények között, de az előttünk álló hét elején tapasztalható pár fokos megtorpanás után, a hét közepétől újra fokozódik a hőség, tartós kánikulára lehet számítani, remek nyaralóidővel.  

A legmelegebb napokon a hőmérséklet csúcsértéke  elérheti akár a 34-35 fokot.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

Részletes prognózis:
Ma éjjel északkeleten is elcsendesednek a zivatargócok, kiderül az ég, legfeljebb magas szintű felhőzet jelenhet meg, ám ebből esni sehol sem fog.
Gyenge, mérsékelt délies légmozgás ígérkezik. A minimumok 13-21 fok között szóródnak, a nagyobb városokban lehet a melegebb.

Vasárnap sok napsütéssel, gyorsan melegedő idővel indul a nap. Délelőtt azonban az észak-magyarországi régiókban a közeledő gyenge front végett erőteljes gomolyfelhő-képződés indul meg. Ezeken a tájakon a kedvező meteorológiai feltételeknek köszönhetően megnő a heves zivatargócok kialakulási esélye, amit helyenként szélvihar, felhőszakadás és jégeső kísérhet.
Az ország délebbi részein ezzel szemben száraz, kevésbé felhős, napos marad az idő.
A legmelegebb órákban 30-35 fok közötti értékeket mérhetünk, de a viharok után hirtelen hőmérséklet-csökkenés, úgymond felfrissülést tapasztalhatunk.
A kezdetben kissé élénk délnyugati szél, fokozatosan átfordul egyre többfelé északnyugatira és élénk marad zivataroktól függetlenül.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Hódos Tamás-Körmend- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét első napjaiban a front mögött észak, északkeleti felől száraz, az évszaknak megfelelő, kontinentális meleg levegő áramlik. Csapadék csak északkeleten lehet, zápor, zivatar formájában, de heves viharoktól már nem kell tartani.
A hét első felében jellemzően 28-30 fok körül szóródnak a csúcsértékek, északkeleten lehet kevésbé meleg, ott 26-27 fok körül maradhat.

A jövő hét közepétől, második felétől a hétvégéig tartós kánikulára készülhetünk, 30-35 fok közötti legmagasabb hőmérsékletekkel, valamint a hét közepi frissebb hajnalokat, melegedő, helyenként 20 fok körüli, feletti trópusi éjszakák követik.
A hét elején élénk északi, északkeleti szél, lassan keletiesre fordul, de csak időszakosan élénkül meg.
Területi átlagban jelentős csapadék szinte kizárható, bár helyi zápor, zivatargóc feltételei természetesen adottak lehetnek a nagy melegben.
Emiatt az előttünk álló 10 napban az érintett helyeken súlyosbodhat az aszály, illetve még nagyobb területen bontakozhat ki.

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép: origo.hu