Tartós kánikula, kedden északkeleten átmeneti zavarral

A kontinens középső és nyugati felének időjárását egy hosszan elnyúló, észak-déli tengelyű, szinte helyben álldogáló magassági gerinc alakítja. Ennek a gerincnek a hátoldalán Nyugat-Európát forró, afrikai eredetű levegő árasztja el, ezért a térségben 40 fok közeli, feletti hőmérsékletekre, szárazságra számíthatunk nagy területen.  A talajon anticiklon konzerválja mindezt.
Észak-Európába is eljut a hőhullám, még egészen Skandináviában is 30 fok körüli, feletti hőségre van kilátás a legészakabbi részeket kivéve.
A gerinc másik oldalán, úgynevezett előoldalán, hozzánk átmenetileg kontinentális eredetű légtömegek áramlanak az afrikai léghullámokkal ellentétben észak, északkelet felől, a Kelet-Európai-síkság irányából.
Természetesen ez a levegő is kellően meleg, de nálunk a nyugat-európaihoz hasonló extrém forróság várhatóan nem alakul ki, noha idehaza is elérheti majd a hőmérséklet csúcsértéke egyes napokon a 34-35 fokot.
A hét végéig változásra nem számíthatunk, bár vasárnapra hidegfront közelítheti meg az országot, melynek kimenete még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal, ezért érdemes lesz a frissülő előrejelzéseinket nyomon követni.

A műholdfelvételen láthatjuk a tegnap érintő, gyenge hidegfrontot, ami főleg a Tisza vonalának északi és középső részein, valamint Észak-,Északkelet-Magyarországon okozott foltokban viharos zivatargócokat.
A front mögött pedig észak, északkelet felől mára száraz, pár fokkal kevésbé meleg levegő érkezett.
Kedden viszont egy újabb ilyen felhőmező, gyenge hidegfront súrolja az északkeleti megyéket, ezért ott záporokra, egy-két helyen esetleg zivatarra is mutatkoznak esélyek, azonban az ország más részein nem ez lesz a jellemző, hanem a változóan felhős, több-kevésbé napos időjárás.

A fronttérkép is szemléletesen mutatja be a front haladását kelet felé, a tőlünk északra fekvő országokban nagy területet érintő, heves események is előfordultak, a zöld görbével jelölt területen konvergencia vonal mentén alakultak ki heves záporok, zivatarok, és Szlovákia felől az északkelet-magyarországi régiókat is érintették erősebb gócok.

Az 1500 méterre előrejelzett hőmérsékleti tagátlag is azt mutatja, hogy folytatódik a meleg, nyári idő, hamisítatlan kánikulára készülhetünk a hét hátralevő részében az ország döntő részén 30 fok feletti, illetve 34-35 fokos hőség, kánikula is lehet.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő

Részletes prognózis:
Ma délután időszakosan több lehet a gomoly- valamint fátyolfelhőzet, elsősorban északkeleten alakul ki zápor, zivatargóc. A csúcsértékek a tartósan napos, kevésbé felhős, konvektív gócoktól mentes országrészben, tehát hazánk túlnyomó részén 30 fok körül alakul. A zivatarfoltokkal érintett északkeleti megyékben lehet frissebb a levegő. Az északias szél kissé élénk marad, zivatarfelhők környékén az említett régiókban erősödhet meg átmenetileg.

Éjjel északnyugat felől egy felhőmező húzódik felénk, leginkább az északi, északkeleti tájakon vastagodhat meg jobban, ott reggel kisebb záporeső is lehet. Enyhe lesz a hajnal 15-21 fok közé hűl a levegő mindössze.

Fotó: Pintér Balázs- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden változóan, keletebbre erősebben felhős időszakok ígérkeznek. Északkeleten zápor, gyenge eső is lehet, máshol csapadék nem hullik. Az északias szél a Tisza vonalától keletre, illetve a Dunántúlon megélénkül, olykor megerősödik, ám másutt is lehetnek élénk lökések. A legmelegebb órákban 28-32 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála, tehát jellemzően 30-31 fok körül tetőzik, azonban északkeleten a tartósabban felhős, záporokkal érintett területeken 25 fok körül, esetleg a határ mentén az alatt maradhat.


Szerdán az északkeleti országrészben is csökken a felhőzet, bár zavartalan napsütés a térségben még mindig nem adódik. Egy-két záportól eltekintve azonban remek, nyári napra számítunk, országos átlagban 27-33 fok közötti maximumokkal, kelet-nyugat megosztottsággal, vagyis nyugaton mérhetjük a magasabb, keleten az alacsonyabb értékeket.


Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

A hét második felében kissé fokozódik a hőség, mint az elején szó esett róla a legtöbb helyen 30 fok felé emelkednek pár fokkal az értékek, helyenként 34-35 fokot mérhetünk. Több órás, perzselő napsütésben lesz részünk, a hét végéig csapadék esélye minimális, csak kis körzetet érintő góc fordulhat elő a nagy melegben.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép- > A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron – meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép: 444.hu

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal