Trópusi hőség, heves záporokkal, zivatarokkal

Átalakulóban van Európa időjárása. A minden eddigi rekordokat döntő nyugat-, északnyugat-európai hőhullám a végéhez ért, mely egy hullámzó frontálzóna hidegfronti szakaszához köthető. Ennek a frontrendszernek a déli ágán kialakul egy peremhullám és a hétvégén egy sekély mediterrán ciklon szól bele időjárásunk alakulásába, a magasban hozzá kapcsolódó hideg légcseppel karöltve.
A ciklon előoldalán viszont még mindig forró légtömegek áramlanak felénk, egyúttal növekszik és még inkább labilissá válik a légkör egyensúlyi állapota, ami kedvez majd akár nagyobb területen is a kemény zivatargócok kialakulásához. 
Európa északi részein anticiklon, északkeleti vidékein ciklontevékenység zajlik, Oroszország nyugati részein az európai területeken hűvös, csapadékos emiatt az idő.
A jövő hét elején még marad a fülledt, trópusi idő, azonban szerda környékén egy hidegfront érkezhet, ami további hőmérsékelt-csökkenést, felfrissülést hozhat, elszórt záporokkal, zivatarokkal, ám jelentős lehűléstől nem kell tartani. Folytatódik a nyári időjárás, átmenetileg megszűnő kánikulával.

Az 1500 méteres hőmérsékleti előrejelzésen látható, hogy még mindig afrikai levegő tölti ki a medencét:

Részletes prognózis:
Éjjel sok lesz a felhő, szórványosan fordul elő záporeső, zivatar. A szél gyengének ígérkezik, zivatarok környezetében erősödhet meg hirtelen. A hajnali órákra 16-23 fok közé hűl a levegő, nem sokat frissül majd a levegő.

Fotó: Mathieu Brochier

Szombaton a napsütéses órákat követően erőteljes gomolyfelhő-képződés indul meg. Eleinte elszórtan, majd egyre nagyobb területen alakulnak ki záporok, zivatarok, főleg Észak-Magyarországon fordulhatnak elő hevesebb, jégveréssel, felhőszakadással, szélrohamokkal kísért gócok.
Természetesen másutt sem zárható ki a viharos zivatar kialakulási esélye, amik heves kísérőjelenségekkel párosulhatnak, mint a fentebb felsorolt részjelenségek.
A legmelegebb órákban 27-35 fok között alakulnak a csúcsértékek, melyek a konvektív gócok környezetében hirtelen csökkenhetnek, akár 10-12 fokkal is.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép- > A ti csoportotok

Vasárnap az említett ciklon előoldalán a magasban kicsivel melegebb levegő áramlik felénk. Ezen a napon is több helyen várható záporeső, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel, szélviharral.
A napos órákban és területeken a hőmérséklet csúcsértéke eléri különösen az Alföldön a 33-36 fokot, míg az ország más részein és a zivatarokkal érintett régiókban 27-30 fok között szóródik, majd a csapadék hűtőhatása következtében hirtelen eshet több fokkal az alá, így a hőmérséklet gyorsan változhat térben és időben ilyenkor.

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photohgraphy

A jövő hét első napjai is még trópusi jellegű idővel indulnak, az ország egy részén továbbra is 30 fok körüli maximumok valószínűek, de a záporok, zivatarok változatlanul a vendégeink maradhatnak.

A jövő hét közepére a ciklon elvonultával egy hidegfront érkezése látszik nyugat, északnyugat felől, a keddi átmeneti ritkuló csapadékgócok után a közeledő hidegfront hatására újabb esőre van kilátás, szórványos záporok, zivatarok formájában.

A hét második felében mérsékelten meleg, 24-29 fok közötti maximumokat mérhetünk, és ekkor már csak néhol alakulhat ki a gomolyfelhőkből záporeső.
Az éjszakai órák minimumai eleinte magasan alakulnak, trópusi éjjelek is várhatóak a hét első felében, majd abban is csökkenés a legvalószínűbb.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép
Borítókép: infopapa.hu