A viharos hétvége után…

A főcímszavakat követően hamarosan kiderül mire készüljünk, de előtte nézzük részleteiben mi okozza ezt a trópusi jelleget.
Változékonyan alakul Európa, bele értve országunk időjárása.
A Kárpát-medencétől délnyugatra örvénylő sekély mediterrán ciklon és a magasban hozzá kapcsolódó, bele olvadó  hidegörvény, együttes hatást gyakorol hazánk légköri állapotára.
A magasban detektálható légörvény elősegíti a légkör labilizálódását, ezért az instabil egyensúlyi állapot kedvez a zápor, zivatarképződésnek.
Erre számítunk még ma illetve holnap, vagyis még mindig kedvezőek a fizikai, meteorológiai feltételek, hogy viharos zivatarok alakuljanak ki, heves, helyenként károkozó eseményekkel.
Hétfőn már egy hidegfront is áthalad felettünk, viszont ez a front nem fog tudni érdemi lehűlést produkálni, ugyanis tőlünk északra, északnyugatra szokatlanul meleg léghullámok helyezkednek el.

A műholdfelvételen a hosszan elnyúló frontálzóna felhőzetét és a Tirrén- valamint az Adriai-tenger illetve az Appennini-félsziget környékén örvénylő mediterrán ciklont  láthatjuk.

A napi léptékű aszályindex felvételen pedig a napokban zajló heves záporok, zivatarok hatását, ami alapján telítődtek a talajok nedvességgel, bár az alsóbb rétegekbe még további csapadékra lenne szükség, hogy fel tudjon kellően töltődni szerte az országban a mezőgazdasági munkálatok megfelelő kivitelezése érdekébe. Sajnos a hirtelen lezúduló nagy esőmennyiség nem tud kellőképp hasznosulni, a hegységekből lezúduló villámárvíz csupán károkozásra képes.
A talajnedvesség viszonyaiban drámai változás nem ígérkezik, ismét szárazabb, naposabb periódusok lehetnek az előttünk álló hétköznapokban, ezért a felső rétegek csökkenő nedvességtartalmával kell számolni ott, ahol nem alakulnak ki a lokális csapadékgócok a hétvégéig.

Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékletek alapján elmondható, hogy igen meleg levegő érkezik még felénk, így a hét közepére esedékes lehűlés kicsit későbbre került a számításokba, majd valamikor a hét második felében, péntek, szombat környékén érkezhet.
Várhatóan egy magassági ciklon közelít meg minket, mely újra nagyobb számban okozhat az idő tájt záporokat, zivatargócokat és akkortól már nem lesznek jellemzőek a 30 fok feletti, körüli maximumok, mérséklődik a meleg.

Részletes prognózis:
Ma a nap hátralevő részében gyakran erősen felhős égre tekinthetünk fel és ismét megszaporodnak a zápor illetve zivatargócok, kemény zivatarokra is számítani kell, amit jégverés, felhőszakadás, viharos illetve orkán erejű szélroham kísérhet.  A napos tájakon van és lesz is a melegebb, ahol tartósabb lehet a napsütés ott 30 fok feletti értékeket mérhetünk, másutt a csapadék és sok felhő miatt frissebb lehet az idő, ám a fülledtség az megmarad.
Zivataroktól függetlenül megélénkül a délkeleti szél, keleti szél.
Éjjel még kezdetben több helyen valószínűek hevesebb záporok, zivatarok, majd hajnalra mérséklődnek ezek intenzitásai. A sok felhőnek köszönhetően enyhe éjszakánk lesz 17-20 fok köré hűl a levegő.

Fotó: Makovics Kornél- Szekszárd- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőn napközben hidegfront érkezik, ezért délutántól stabilizálódni kezd a rétegződés, szárazabb levegő szivárog be, ritkulnak a konvektív események, csökken a felhőzet fokozatosan. Délutánig ellenben még érdemes készülni záporokra, sőt zivatarokra is, amit felhőszakadás kísérhet, illetve apró szemű jég, szélerősödéssel párosulva.  A szél zivatarfelhőktől eltekintve is átfordul északnyugatira és megélénkül.
A csúcshőmérséklet délutánra jellemzően 23-30 fok közé emelkedik.

Fotó: Horváth István- Nemeskér- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden az ország túlnyomó részén ismét strandidőre, kánikulára számíthatunk, de nem lesz mindenütt és tartósan eseménytelen az idő. Kialakulhatnak helyi záporok, zivatarok. Ezen belül kedden tehát kevesebb, szerdán, csütörtökön valamivel több helyen, leginkább elszórt jelleggel. A maximumok kedden sokfelé 30 fok felé, helyenként 34-35 fok köré emelkednek.
Szerdán, csütörtökön is többnyire 28-30 fok körül adódik, ám hangsúlyozni kell, hogy a konvektív cellákkal érintett helyeken hirtelen 10 fokot is zuhanhat adott térbe és időben a hőmérséklet, míg a tartósan napos régiókban 32-33 fok köré is felszökhet a hőmérő higanyszála.

Fotó: Maresz Anna- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken az említett légörvény hatására várhatóan már nagyobb területen lehetnek záporok, zivatarok.
A hét végére számottevőbb mértékben csökken a nappali felmelegedés mértéke egyúttal, és a jelenlegi számítások alapján marad a csapadékra hajló időjárás. 22-27 fok körül a legvalószínűbb.

Fotó: Kállai Tivadar -Jászberény- Metkép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép: liveabout.com