Péntekig visszatér a kánikula, elszórt zivatargócokkal, majd pénteken hidegfront érkezik

Az időjárásunkat alakító mediterrán ciklon középpontjával tőlünk délre haladt el.  A mai gyenge hidegfrontot követően szokatlan módon az Észak-Európában felhalmozódott afrikai eredetű levegő maradéka észak, északkelet felől elér minket, és péntekig ez a magas hőmérsékletű légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét.
Visszatér a kánikula, a nyaraló- és strandidő, bár nem lesz teljesen zavartalan mindenütt, hiszen bárhol, de kiváltképp az ország északkeleti és nyugati megyéiben bármelyik nap kialakulhatnak záporok, zivatarok.
Pénteken viszont elér minket egy hidegfront, elfogy a meleg utánpótlása ezért a  hétvégétől az Azori anticiklon észak felé való terjeszkedése következtében a nyugat-európai partokon át egy anticiklonális híd jön létre egészen Grönland területét is bele értve, melynek peremén az északkelet-európai ciklonrendszerrel alkotott közös áramlásában hozzánk észak felől ekkortól már hűvösebb/mérsékelten meleg légtömegek érkeznek.

Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékleteken látható a folyamat.

Részletes prognózis:
Éjjel elcsendesedik az idő, a zivatargócok továbbállnak, legyengülnek és csökken a felhőzet.  A szél gyengének ígérkezik, a kezdeti zivatarokban lehetnek még szélrohamok. Hajnalra 16-21 fok közé hűl a levegő.

Kedden az ország túlnyomó részén több órára kisüt a nap a gomolyfelhő-képződés mellett. Elsősorban Északkelet-Magyarországon és a nyugati országrészben az Alpokalja térségében lehet nagyon eséllyel záporeső, zivatar, amit hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső, esetleg jégeső kísérhet. Az élénk északi, északnyugati légmozgás zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat.
Másutt tartósan napsütéses marad az idő és délutánra 30-34 fok közé emelkednek a csúcsértékek.
A viharok hatására viszont hirtelen akár 10-15 fokot is zuhanhat a hőmérséklet adott térben és időben!

Fotó: Barta Zoltán

Szerdán, csütörtökön sem változik a jelleg, maradnak a napos-gomolyfelhős időszakok, elszórt záporokkal, zivatarfoltokkal.  
A maximumok változatlanul 30 fok körül, kevéssel az felett alakulnak.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography-
Fotó: Király Tamás- Abaújszántó- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken a kezdeti napsütést követően várhatóan hidegfront érkezik, erősen megnövekszik északnyugat felől a felhőzet és záporok, zivatarok kíséretében mérséklődik és megszűnik a hőség.
A front előtt délkeleten még 30 fok felé melegedhet a levegő, majd rohamos hőmérséklet-csökkenés a legvalószínűbb.

A hétvégén mérsékleten meleg, változóan felhős, időszakos záporokkal tarkított helyzet következhet.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak
Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép

Borítókép: 24.hu