A friss hétvége után a jövő hét közepére hőhullám érkezik

Amit megint hidegfront követ… Mielőtt a hőmérsékleti hullámvasút hátterének részletes tárgyalásába kezdenénk, röviden szót ejtünk az elmúlt nap időjárásról is.
Pénteken egy magassági peremhullám és az ahhoz kapcsolódó hidegfront vetett véget a hét közepi kánikulának, sokfelé alakult ki eső, zápor, délnyugati, déli országrészeinkben heves zivatarok is előfordultak, felhőszakadásokkal párosulva.

Fotó: Pál Krisztina- Kaposvár- MetKép 2019.08.02.

A hétvége időjárását a front mögött érkező mérsékelten meleg, kissé hűvösebb légtömegek alakítják. Vasárnapra csökken a levegő nedvességtartalma, ritkulnak a záporok, zivatarok és kellemes nyári időben lehet részünk.
A makroszinoptikus helyzetben viszont változás kezdődik. Az Északkelet-Európa felett örvénylő ciklonrendszert és az észak-atlanti térségből a Brit-szigetek felé közelítő légörvényt egy köztes magassági gerinc választja el egymástól.
Keddre ennek a gerincnek az áttörésével a Brit-szigetek felé haladó ciklon összekapcsolódik az Oroszország európai területein tevékenykedő aktív cikloncsaláddal.
Ennek hatására tőlünk északnyugatra, északra egy frontálzóna alakul ki, és a ciklonok előoldalán több ízben is afrikai eredetű, igen meleg levegő ér el minket.
Az első ilyen hőhullám már kedden érkezik és a közeledő hidegfront előtt szerdán, csütörtökön tetőzik várhatóan.
A hidegfront mögött átmeneti hőmérséklet csökkenés, majd a soron következő ciklon és hidegfront előoldalán érkezik újabb hullámban a szubtrópusi eredetű melegadvekció.
Mivel térségünk egy relatív alacsonyabb nyomású zónában helyezkedik majd el, így egyes napokon akár helyi záporok, zivatarok is lehetnek, amik nem hidegfronthoz kapcsolódó konvektív gócként nyilvánulhatnak meg.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti értékeken jól látható a folyamat és a meglehetősen intenzív légtömegcsere:

Részletes prognózis:
Éjszaka csökken, felszakadozik lassan a felhőzet, elcsendesednek a zápor, zivatargócok. Hajnalban már zömében kevés felhőre, derült égboltra számíthatunk. Az elmúlt napokhoz kissé mélyre, általában 12-17 fok közé süllyednek a minimumok, de a fagyzugos, szélvédett területeken ennél hidegebb is lehet pár fokkal. Foltokban párássá válhat a levegő reggelre.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal

Vasárnap több órás napsütés mellett ismét megjelennek gomolyfelhők, melyekből az Alföld déli, délkeleti részein és a nyugati határ közelében lehet záporeső, helyenként zivatar. Még mindig több helyen megélénkül az északnyugati, északi szél. A legmelegebb órákban 25-27 fok körül szóródnak a csúcsértékek.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Az előttünk álló hét elején jelentősen melegszik az idő, ugyanis délnyugatira fordul a nagytérségi áramlás.
Hétfőn egy magas- középmagas szintű felhősáv halad át felettünk, ezért bágyadt napsütésre érdemes készülni.  A délnyugati, nyugati szél kissé megélénkülhet, de többnyire gyenge, mérséklet marad a légáramlás. A maximumok 25-30 fok között tetőznek.

Kedden északi tájainkon átmenetileg erőteljesebb felhőképződés lehetséges, így elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat, de fokozódik a meleg, a legtöbb helyen ahol tartós napsütés alakul ki, ott 30 fok köré kúszik a hőmérő higanyszála.  Időnként feltámadhat a délnyugati szél, de ez sem sokat javít majd fülledt hőérzetünkön.

Fotó: Györkő Zsombor- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdán, csütörtökön igazi kánikula várható, remek strandidővel. A napsütés mellett szerdán csak az északi tájakon vagy helyi jelleggel alakulhat ki egy-egy záporeső, zivatar. Alapjában a napsütés és a nagy meleg lesz a meghatározó. A délnyugati szelet élénk , csütörtökön a hidegfront előterében erősebb lökések is kísérhetik.
Csütörtök késő délután, este nyugat, északnyugat felől azonban hidegfront közelít meg minket, ez átmenetileg sokfelé okozhat északon, északkeleten és a nyugati tájakon zivatargócokat.
Mindkét nap 32-35 fok köré a legvalószínűbbek a csúcsértékek, de az Alföld déli részein 35 fok felé is emelkedhet néhol

Pénteken és a hétvégén kissé visszaeshet a hőmérséklet, de marad a meleg, nyári idő, majd újabb hőhullám következhet, visszatérhetnek a 33-34 fok közeli maximumok.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép