Hőhullámok, köztük gyenge, és csak érintőleges hidegfrontokkal

Természetesen csak fizikájában hidegfrontok, hiszen jelentős, tartós lehűlést nem okoznak idehaza.
Átalakulóban van Európa, bele értve a Kárpát-medence időjárása.
Az Atlanti-óceán valamint az Északkelet-Európa felett örvénylő ciklonrendszer összekapcsolódása révén egy hullámzó frontálzóna alakul ki tőlünk északra, északnyugatra az elkövetkező napokban. Felettünk a frontálzóna előoldalán egy magassági gerinc épül fel, ami részese lesz annak, hogy a frontok lehetőleg távolabb maradjanak majd tőlünk.
Időnként azonban peremhullámok képződnek ezen a frontálzónán és egyik ilyen hullám már szerdán este, csütörtökre virradóan egy hidegfronti szakasz képében meg is közelít minket, majd érintőleges hatást gyakorol országunk időjárására. Ez csütörtökre pár fokkal mérsékli a szerdai hőséget, aztán a magassági gerinc újból erőt nyerve egy soron következő ciklon előoldalán kialakuló délnyugati irányú közös áramlási mezőben a Szahara felől biztosítja a forró levegő utánpótlását Európa belseje felé. Mivel a frontrendszer esetenként megközelíti határainkat, így észak-déli hőmérsékleti kontrasztok alakulhatnak ki, illetve az észak-magyarországi részeken megmarad a zivatarhajlam.

Az 1500 méteres magasságra prognosztizált hőmérsékleteken is látható, hogy miként hódít teret felettünk a szubtrópusi légtömeg

Szerdára vonatkozóan az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is első fokú figyelmeztetéssel számol a kánikula miatt, vagyis a napi középhőmérséklet az érintett megyékben 25 fok felett valószínű.

Továbbá zivatarokra is érvényes a figyelmeztetés az említett észak-magyarországi területeken, mely néhol felhőszakadással, jégveréssel párosulhat kis eséllyel.

Részletes prognózis:
Éjjel az északi megyékben van még esély eleinte zápor, zivatargócok jelenlétére, máshol csökken a felhőzet, csapadék nem hullik. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz és a minimumok 15-22 fok között szóródnak. A városokban és a nagy tavaink környékén lehetnek trópusi, azaz 20 fok körüli hőmérsékletű értékek.

Szerdán fokozódik a hőség, északi tájainkon napközben már növekedni kezd a felhőzet, de az ország túlnyomó részén igazi strandidő várható, csak Észak-, Északkelet-Magyarországon fordulhat elő  helyi zápor, zivatar. A közeledő gyenge hidegfront előterében a legtöbb helyen 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet, sőt az Alföld déli részein akár 34-35 fokos maximumok is előfordulhatnak. Megélénkül a délnyugati szél, a Nyugat-Dunántúlon erős lökések kísérhetik zivataroktól függetlenül.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporokkal

Csütörtökre gyenge hidegfront érinti az országot, átmenetileg megnő a zivatargócok kialakulási esélye, de túl nagy területen nem számítunk rájuk, inkább csak a nyugati és északi régiókban szórványos jelleggel.
Hevesebb gócot felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés kísérhet!
Csütörtökön napközben kicsit enyhül a kánikula, de marad a fülledt idő, az Alföldön lehet a melegebb, 30 fok körüli, pár fokkal az feletti csúcsokkal, nyugatabbra a frontfelhőzet maradványa még záporokat is okozhat, ezért ott kevésbé melegszik eleinte a levegő.

Péntektől ismét emelkedik a hőmérséklet, az ország nagyobb részén kánikula lesz, majd vasárnapra virradóan egy gyenge hidegfront súrolhatja ismételten hazánkat. Emiatt zápor, zivatar elszórtan lehetséges a jelenlegi számítások alapján. A hőmérsékletek 30 fok körül, pár fokkal felette szóródnak.
A jövő hét elején anticiklon alakítja a légköri helyzetet, hétfőn az Alföldön akár 37-38 fokos hőség, forróság is lehet.
Kedd, szerda környékén hidegfront érkezhet, de ekkora már nagy a számítások bizonytalansága, ezért mindenképp érdemes a friss előrejelzéseinket nyomon követni!

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép: origo.hu