Újra bekeményít a kánikula, jövő hét elején akár 38-39 fok is lehet árnyékban

Az idei nyár egyik legerősebb hőhulláma közeledik, viszont nem lesz túl hosszú életű ez a kánikula sem.
Hazánk időjárását a tőlünk északra hullámzó frontálzóna alakítja, melynek meleg oldalán helyezkedünk el.
A rajta képződő peremhullámok időnként érintenek minket, az egyik az éppen éjjel érkezett, és okozott északi tájainkon elszórt záporokat, néhol zivatart, de határainkon belül nem alakultak ki igazáén heves események.

Mérséklődött mára a hőség, a nyugati országrészben a beragadó maradványfelhőzet lévén nem tudott jelentősebben emelkedni a hőmérséklet, ezért ott 25 fok alatti, itt-ott 20 fok körüli értékek is előfordulnak, míg másutt 25-30 fok között alakul a hőmérséklet, csak időnként élénk északnyugati szél frissíti a fülledtséget.
A felfrissülés azonban nem lesz tartós a nyugati végeken sem, mert a magasabb rétegekbe is jön az utánpótlása a meleg levegőnek és a felhőzet is elvonul holnapra, így országszerte kánikula köszönt be az előttünk álló napokban.

Péntektől az Atlanti-óceán felett megerősödő, majd a Brit-szigetek felé elég nagy sebességgel helyeződő ciklon és a felénk húzódó magassági gerinc közös, azaz délnyugati áramlási rendszerébe kerülünk újra.
Ezzel Afrika irányából, száraz, szaharai eredetű légtömegek sodródnak Közép- és Kelet-Európa irányába.  
Ennek a fejlett ciklonnak a hidegfrontja zárja majd le a kezdődő és fokozódó hőhullámot, ami a jelenlegi számítások alapján jövő hét hétfőn éri el tetőpontját.
Keddre a front nyugatról, kelet felé haladva, záporokkal, zivatarokkal közel 10-12 fokkal veti vissza a hőmérsékletet, az Azori-ancitiklon peremén frissebb, mérsékleten meleg levegő jut előtérbe.
A magassági gerinc leépülését és a hidegfront átvonulását követően tartósan az észak-európai ciklonrendszer alakíthatja légköri helyzetünket, ezért marad a változékony, melegebb majd kevésbé meleg periódusok váltakozása, időszakos csapadékeloszlással.

Az előrejelzési modelltérképen látható a pénteken az óceán felett mélyülő ciklon, melynek előoldalán megindul a szubtrópusi övből érkező melegadvekció már holnap:

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő

Az 1500 méteres magasságra prognosztizált hőmérsékleti értékek alapján figyelhető meg a beáramló, magas izoterma:

Részletes prognózis:
Ma délután, a nap hátralevő részében a hullámzó gyenge hidegfront maradványfelhőzete húzódik az ország északi és nyugati részei felett egy keskeny sávban. Elszórtan fordulhat elő záporeső, szemerkélő eső belőle. Délután, este a délnyugati, nyugati tájakon már erősebb felhősödés kezdődik és újabb záporok, néhol zivatarok alakulnak ki.  Az északnyugati szél időnként megélénkül, zivatarban felerősödik. A legmelegebb órákban 25-30 fok között alakulnak a maximumok, másutt felhőzettől és csapadékgócoktól függően ennél alacsonyabban tetőzhet.

Éjszaka az este érkező csapadékzóna vonul tovább keleties irányba, útját az ország déli, délnyugati régióiban elszórtan záporok, zivatargócok kísérik. A szél zivatarfelhők környezetében támadhat fel jelentősebb mértékben. Másutt számottevő csapadék nem hullik, délnyugaton párássá válik reggelre a levegő, sekély ködfoltok is képződhetnek.
A minimumok hajnalra 16-22 fok közé süllyednek, enyhe lesz az éjszaka.

Fotó: htcfamily.org.

Pénteken szerte az országban naposabb idő várható,  kiváló nyaraló- és strandidővel csak fátyol- illetve képződő laposabb gomolyfelhők jelenhetnek meg az égen és takarhatják olykor a napot.
Viharoktól nem kell tartani, helyi csapadékgóc esélye is kicsi.
A nyugati, délnyugati szél csak kissé élénkülhet meg, többnyire mérsékelt, gyenge légmozgás ígérkezik.
A legmelegebb órákban 30-32 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, csak kevés helyen marad 30 fok alatt, ide értve a magaslatokat és az északi, északkeleti részeket.

Fotó: Molnár Klauida- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén tovább fokozódik a hőség, az ország legnagyobb részén zavartalan, komolyabb konvektív eseményektől mentes kánikulára készülhetünk.
Szombaton sok-sok napsütésben lehet részünk, lokális csapadéknak is egészen kicsi esélye van az országban. A légmozgás is csak alig élénkül meg alkalmanként.
Vasárnap az északi határainkat ismét súrolja egy gyenge front, de ez nagy változást nem okoz, csupán az északi megyékben lehet erősebb felhősödés továbbá képződhetnek elvétve záporok, zivatarfoltok, nagyobb eséllyel az Északi-Középhegység környezetében. Északnyugatira fordul és kissé feltámad a légáramlás, ami frissítheti a hőérzetünket.
Másutt nem ez lesz a jellemző, hanem a nagy meleg és a száraz idő.
Szombaton és vasárnap is általában 33-35 fok körül szóródnak majd a maximumok, ennél visszafogottabb csak az említett északi részeken lehet, ott vasárnap 30 fok közelében maradhat.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Barta Zoltán

A jövő hét elején tetőzik a forróság, hétfőn országszerte 35-36 fok körül, sokfelé felette lehet a csúcshőmérséklet, sőt az Alföld déli részein és a Dunántúl nyugati, északnyugati régióiban akár 38-39 fokos hőség, forróság is lehet.

Kedden
a friss számításokból futtatott modelleredmények alapján is egy hidegfront érkezése körvonalazódik, ezért nyugatról kelet felé terjeszkedő hőmérséklet-csökkenést valószínűsíthető.
A front hatására megnő a zivatargócok kialakulási esélye, de a csapadék idő és térbeli eloszlása még mindig jelentős bizonytalansággal terhelt.
Kedden a középső, de leginkább keleti tájakon kitart a rekkenő hőség, sőt még kicsit fülledtebbé is válik a levegő. Nyugaton mérséklődik a meleg, a hőmérséklet ennek függvényében a nyugati határnál már csak 23-28 fok körül, a kelet határnál még 35-36 fok közelében tetőzhet, tehát nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a keddi napon.
A kettő között általában még 30-33 fok közé emelkedik, minél keletebbre haladunk, annál magasabb értékre szökhet a hőmérő higanyszála.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét közepétől kissé változékony, de alapjában nyári időjárásban lehet részünk, a tőlünk északra hullámzó frontálzóna áramlásában helyezkedünk majd el, melynek hatására hol melegebb, hol kevésbé meleg napjaink lehetnek, ám összességében marad a nyári jelleg, több-kevesebb csapadékkal.
Újabb komolyabb hőhullám erre a periódusra nem fenyeget egyelőre, a csúcsértékek zömében 25-30 fok között lehetnek a tartósabban napos órákban. A záporokkal érintett térben és időben lehet hűvösebb.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítókép: boon.hu