Özönvíz zúdult a francia Toulouse városára

Villámárvizeket, özönvizet és fakidőléseket okozott az augusztus 9-i késő esti vihar a francia Felső-Garonne és Aveyron megyében.

2019 legsűrűbb elektromos tevékenységét hozta magával a pénteki labilis légállapot Franciaországban, ahol 24 óra leforgása alatt 85,217 villámot regisztráltak – osztotta meg twitter bejegyzésében a keraunos.org, egy meteorológiával foglalkozó francia portál.

Forrás: France 3 Occitanie

A leghevesebb zivatarok az ország déli régióját, Okcitániát súlytották. A legérintettebb területek Felső-Garonne és Aveyron megye. A tűzoltókat leginkább megbontott tetők, kidőlt fák, és leszakadt vezetékek miatt riasztották, végül több mint száz bejelentést kaptak. Toulouse számos utcáján hömpölygött az esővíz, míg a villámárvíz miatt Saint-Côme-d’Olt településen egy kemping 15 nyaralóját kellett evakuálni szombatra virradó éjszaka. Őket a helyi iskolában helyezték el ideiglenesen.

A leszakadt vezetékek miatt Okcitánia 3300 háztartásában volt áramszünet még a reggeli órákban is. A végigvonuló vihar anyagi károkon kívül személyi sérülést nem okozott.

Forrás: midilibre.fr
Borítókép: Fa dőlt villanyvezetékre Fontenilles településen. (Forrás: France Bleu Occitanie /Twitter)
Írta: Kelemen József