Hidegörvény ólálkodik a közelben

A Kárpát-medence időjárását egy hatalmas kiterjedésű magas nyomású zóna, úgynevezett anticiklon alakítja, melynek a peremén helyezkedünk el.
Azonban fontos megemlíteni, hogy ennek a képződménynek a déli, délnyugati peremén a magas légkörben detektálható kisebb méretű ciklonok, pontosabb nevükön hidegcseppek/hidegörvények is leszakadnak a Rossby hullámok amplitúdójának megnövekedése által, a lefűződő örvényt a magassági áramlás (jet-stream) körül karolja, így záródnak az áramvonalai. Az izobárok ciklonális görbülete pedig arra enged következtetni, hogy bár nagyon meleg levegő üli meg a medencét, de dél felől éppen egy ilyen hidegörvény hatására labilizálódik a légköri egyensúlyi állapot, ezért esély nyílik a hétvége további részében, sőt a jövő hét elején is elszórt jelleggel záporokra, zivatarokra.
Változás ebben a szinoptikus-helyzetben nem történik, az idei nyár leghosszabb hőhulláma előtt állunk, csak a konvektív csapadékgócok enyhíthetik a kánikulát, amikre azért nem kell majd sokfelé számítani. Ahol viszont képződnek, ott hevesebb eseményekkel is járhatnak.

Láthatóak a műholdfelvételen is a légörvény szakadozott felhősávjai, továbbá az 5000 méter feletti magasságban jól azonosítható alacsony geopotenciálú terület (kék nyíl feletti záródott áramvonalú körhöz hasonlító formáció)

A hőtérkép pedig jól tükrözi, hogy gyorsan emelkednek a hőmérsékletek, nagy a fülledtség országunkban, a növekvő nedvességtartalom miatt, amit az esetleges zivataros események enyhíthetnek.

A hidegörvény természetesen nem hat közvetlenül időjárásunkra, sőt a jövő hét közepétől már szárazabb léghullámok érkeznek újra, a hét első felében kell nagyobb eséllyel záporokra, zivatargócokra készülni, ám nem fog mindenhol esni, ezek tér –és időbeli alakulása rendkívül változó lehet az aktuális számításokból futtatott modelleredmények ellenére is.
A jövő hét közepén a fülledtség kicsit csökken, de a hőmérséklet többnyire 30 fok felett alakul, sőt az Alföldön 34-35 fokos csúcsértékeket is mérhetünk.

Várhatóan kánikulával, vagy legalábbis meleg, nyári idővel indul a szeptember is, a diákoknak pedig az új tanév, de akkora már nagyobb a számítások bizonytalansága, ugyanis egy hidegfront érkezése gyanítható. Érdemes nyomon követni frissülő előrejelzéseinket!

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Szilágyi Hajnalka- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, GFS op, MetKép