Kánikulával, hőséggel búcsúzik a nyár, és köszönt be az ősz szeptember 1-jén

A Kárpát-medence időjárását egy közvetett módon befolyásoló, töltődő, gyengülő magassági hidegörvény alakítja.
Ehhez légköri front nem kapcsolódik, de kedvez a labilis légköri egyensúlyi állapot létrejöttében, így a térségünket kitöltő, nagyon meleg, páradús levegőben hol itt, hol ott záporok, zivatarok pattannak ki.
Európa légköri helyzetét ellenben északkelet-délnyugat tengelyű, hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, aminek még mindig a peremén és az ott lefűződő, beékelődő alacsony geopotenciálú területek határán helyezkedünk el.
Éppen egy ilyen magas légköri képződmény felhőzete érinti hazánkat a napokban és okozza a trópusi jellegű időjárást.
Nyugat-, Északnyugat-Európában is tombol a nyár, a kánikula, a Brit-szigetek délkeleti részein 30 fok feletti hőmérsékletekről érkeztek jelentések, ami ott ebben az időszakban igencsak rendkívülinek számít.

Továbbá Franciaországban is sokfelé regisztrálhatnak a napokban 32-37 fok közötti forróságot.

A folytatásban  a Skandináv-félsziget felett is fokozódik a meleg, a déli részeken akár szokatlan módon 25-30 fok közötti hőmérsékletek is előfordulhatnak, sőt még az északi részeken a Jeges-tenger környezetébe is eljutnak a magas izotermák, azaz a meleg légtömegek.
Az ómega anticiklon két talpát ellenben nyomási teknők, ciklonok övezik, az egyik ilyen ciklon Izland környezetében okoz viharos időt, a másik az európai orosz régiókban. A kettő között a gerinc centrális pontjára eső országokban tombol a nyár, a hőség.

Az 5000 méter feletti  (500 hPa geopot) szintekre vonatkozó nyomáselrendeződés, cirkulációs helyzet
Az M betűvel jelölt pontok a magas nyomást, anticiklont, gerincet jelentik, az A betűvel jelölt pontok az alacsony nyomású teknőket, vagyis ciklonokat.

Az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzésén pedig szembeötlő, hogy tartósan meleg, szubtrópusi eredetű levegő üli meg Európa középső eleinte nyugati és északi részeit is a magas légnyomású régiókban.

Részletes prognózis:
Éjjel gyakran lesz felettünk erősebben felhős az ég, délkelet felől elszórtan haladnak majd északnyugati irányba zápor, zivatargócok. Néhol esetleg hevesebb zivatar is kialakulhat, amit jégeső, felhőszakadás, erős szélroham kísérhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-22 fok közé süllyed.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photopgraphy

Kedden lényegesen nem változik az idő. A kezdeti konvektív cellák lecsengése, szétesése után hosszabb-rövidebb időre kisüt majd a nap a magas-, középmagas szintű felhőzet mellett. Délután, este ismét erőteljesebbé válik a gomoly-képződés, amikből itt-ott zivatarok törhetnek ki, akár hevesebb kísérőjelenségekkel.  A napos órákban igen fülledt, párás lesz a levegő. A maximumok zömmel 30-34 fok között szóródnak, de a csapadékkal érintett, zivataros, záporos helyeken természetesen a cellák hűtőhatása, a zivatarfelhőből lezúduló hideg levegő átmenetileg visszaejtheti adott pont felett 10-15 fokkal is a hőmérsékletet, így felfrissülést is okozhatnak.

Fotó: Pap Áron- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdától szárazabbra fordul a helyzet. Már egyre kevesebb helyen alakulhat ki felfrissülést adó zápor vagy zivatar. A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek többnyire, de magas szintű felhőzettel is érdemes számolni, ami szűrheti a nap sugarait.
Ez az időjárási jelleg igaz lesz csütörtökre és péntekre is, ám pénteken a tőlünk északra feloszló hidegfront felhőzete súrolhat minket észak felől, így észak-magyarországi vidékeinken ismét megnő a záporeső, zivatar esélye, északnyugatira fordul a szél, megnövekszik a felhőzet mennyisége, ám jelentős változást sehol sem okoz.
Ennek ellenére az ország legnagyobb részén ebben az időszakban száraz, eseménytelen, változóan napos jellegre készülhetünk, mérsékelt déli, délkeleti légmozgással.
A csúcsértékek 30, az Alföldön 33-36 fok köré emelkednek.


A hétvégén is folytatódik a nyári idő, hőséggel, kánikulával búcsúzik az augusztus és köszönt be első őszi hónapunk a szeptember.
A hőmérséklet szeptember 1-jén és 2-án is várhatóan 28-30 , az Alföldön 33-34 fok körül tetőzhet.

Ezt követően jövő hét kedd környékén egy hullámzó hidegfront érkezése valószínűsíthető, ami hatására a Dunántúlon véget érhet a nyári meleg és megerősödik az északi, északnyugati szél. Az Alföldön még kitarthat a kánikula, majd a front keletebbre helyeződésével  szeptember első hetében lezárulhat ez a hosszan tartó hőségperiódus és esőkkel, záporokkal, zivatarokkal visszaeshet, normalizálódhat a hőmérséklet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: meteociel, ECMWF, MetKép, Sütő’s Photogprahy
Borítókép: origo.hu