Tartós kánikula után a jövő héten hőségzáró hidegfront

Európa időjárását változatlanul egy nagy kiterjedésű magas nyomású zóna alakítja. Mi ennek déli peremén helyezkedünk el, így hozzánk déli, délkeleti áramlással nagyon meleg, immár szárazabb levegő áramlik.  Ennek jóvoltából igazi kánikulával búcsúzik a 2019-es nyár és köszönt be a meteorológiai ősz szeptember 1-jén.
Az Izland térsége felett örvénylő ciklonrendszer fokozatosan a kontinens belseje felé nyomul, így átmenetileg előoldalára kerülünk, változatlanul száraz, magas hőmérsékletű levegőt sodorva a medencébe.
E teknőnek a hidegfrontja várhatóan jövő hét közepén számolja fel a hőhullámot, de a front hullámvetése miatt előbb a Dunántúlra érkezhet meg a lehűlés. A front a számítások alapján sekély mediterránt ciklont generálhat, illetve egy leszakadó hideg légörvény is kapcsolódhat ehhez, így esély van többfelé jelentős mennyiségű csapadékra, eső, zápor, eleinte zivatar formájában.


Az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzésén is látható a hűvösebb levegő fokozatos térhódítása a kontinens területe felett:

A valószínűségi előrejelzés pedig nagyjából az átlagos körüli értékekre számíttatja a visszaesést, ami természetesen folyamatosan frissül, így ebben még változtatások fordulhatnak elő, bár a lehűlés szinoptikus háttere már gyakorlatilag biztosra vehető, viszont mértéke és tartóssága az nem jelezhető előre kellő pontossággal az időtáv miatt.
Az alsó görbék a várható csapadék mennyiségét fejezik ki milliméterben. A vastagon szedett fehér görbék az ensemble tagok átlagát fejezik ki Budapestre szemléltetve. Jelenleg jelentősebb csapadékkal kecsegtetnek a friss számítások.

Részletes prognózis:
Délután a sok napsütés mellett,  fátyol- illetve több-kevesebb gomolyfelhő megjelenése valószínű. Számottevő csapadék nem várható, kis eséllyel az Északi-középhegység környezetében képződhet helyi záporeső. A délkeleti szél időnként kissé megélénkülhet.
A legmelegebb órákban 30 fok köré, felé emelkedik a maximum, az Alföldön 34-35 fokos hőség várható.

Éjjel zömmel fátyolfelhős lesz az ég, eseménytelen időre van kilátás. A légmozgás gyengének ígérkezik, 15-21 fok közé süllyednek a minimumok. Melegebb a nagy városokban és a tavak környezetében lesz. Sekély ködfoltok képződhetnek helyenként.

Csütörtökön, pénteken és szombaton is a fátyol és a nappali gomolyfelhő-képződés ellenére több órás napsütésben lehet részünk. Csak kis körzetet érintően alakulhat ki egy-egy zápor, zivatargóc. Nagyobb esélye északon, északkeleten a hegyvidéki régiókban van. Máshol érdemi csapadék kizárt. A keleties szél néha kissé megélénkül, az esetleges zivatargócokban lehet erősebb lökés.
Ezeken a napokon zömmel 30 fok felett szóródnak a csúcsértékek, változatlanul az Alföldön válik jellemzővé tartósan a 35 fokot elérő, esetleg meghaladó forróság.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő

Szeptember 1-jén, azaz vasárnap kánikulával robban be első őszi hónapunk. A légköri helyzet nem változik,  a napos, száraz periódus tartja magát az előtte való napokhoz hasonlóan inkább fátyol- és nappali, többnyire lapos gomolyokkal. Ezek csak néhol tornyosulhatnak fel annyira, hogy csapadékot is produkáljanak, záporeső formájában, leginkább a hegyvidékek térségében.
A délkeleti szél olykor élénken fújdogálhat majd, de ez sem sokat frissít a hőérzetünkön, ugyanis szerte az országban 30 fok körül, felett tetőznek a csúcsértékek, az Alföldön tartja magát a forróság, 34-35 fok körül.


Szeptember 2-án, hétfőn, a diákoknak a tanév kezdetén sem változik a menetrend az időjárást illetően, folytatódik a rekkenő hőség, 30-36 fok közötti legmagasabb hőmérsékletekkel és változatlanul az Alföldön lehet a legmelegebb a 35 fokot elérő, meghaladó csúcs. Napközben előbb magas szintű majd vastagabb felhők érkeznek nyugat felől, a közeledő hidegfront előjeleként. Ott délután, este záporok, zivatarok is kialakulhatnak már és északira fordul a légáram.


Kedden a nyugati tájakat eléri a lehűlést, a hőséget lezáró hidegfront, ami a Dunántúlon esőket, záporokat, zivatarokat és erős északi szelet okoz majd. Ott bő 10-15 fokkal visszaesik a hőmérséklet. A frontálzóna felettünk hullámzása miatt keleten még kitart a hőség, továbbra is 30-35 fok közötti értékekkel. Várhatóan a mediterrán térségében egy sekély ciklon képződik amihez egy hidegcsepp is kapcsolódik, így a frontzóna visszahullámzása által az Alföldön még kitarthat a kánikula a hét közepéig.
A lehűlés vagy ha úgy tetszik felfrissülés oda csak a hét közepe után érkezhet meg egyelőre bizonytalan mértékben.
Fontos kiemelni, hogy a szokásosnál nagyobb az előrejelzés bizonytalansága a jövő hétre vonatkozó hidegfrontot illetően, ezért érdemes a friss előrejelzéseinket is nyomon követni!

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép, GFS ENS
Borítókép: 24.hu