Jövő héten erős lehűlés, de előtte hétfőn még 30-31 fok is lehet helyenként

Jelenleg a Kárpát-medence időjárását egy nyugat-keleti irányba hosszan elnyúló magas nyomású zóna alakítja, ami távol tartja térségünktől az erősebb légköri frontokat. Ma éppen az anticiklon peremén súrol ugyan minket az észak-, északkelet-európai ciklonrendszer gyenge hidegfrontja, de ez jelentős változást nem okoz hazánkban, csupán a megélénkülő északi, északkeleti légáram jelzi útját és a szakadozott felhőzet.
Vasárnaptól azonban (bele értve a jövő hét elejét) Izland felől a Skandináv-félsziget irányába mozgó viharciklon és az ott örvénylő immáron több középpontú ciklonrendszer előoldalán hozzánk még délnyugat felől hétfőn meleg, szubtrópusi eredetű levegő áramlik. Ezért a hét első napját késő nyári idővel indítjuk, helyenként 30-31 fok köré is emelkedhet majd a csúcshőmérséklet, de az ország nagy részén 25-28 fok között szóródik így is várhatóan.
Ez a melegedés egy hidegfront előterében alakul ki, és mint ahogyan azt már megszokhattunk ezt a rövid felmelegedést hidegfront zárja, így a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon és az észak-európai alacsony nyomás közös áramlásában sarkvidéki eredetű levegő sodródik felénk, ezért keddről-szerdára közel 10-12 fokos lehűlésre, hűvös, de többnyire száraz, változóan felhős, napos, őszies légköri helyzetre készülhetünk, élénk északias légmozgással, hajnalonta a hét második felében akár az arra érzékeny, szélvédett, derült régiókban talaj menti fagyveszéllyel!
Jó hír viszont a kellemes, késő nyárias időt kedvelőknek, hogy a hosszabb távú előrejelzés az azt adja, hogy a komolyabb lehűlést követően az anticiklon a Brit-szigetek felől Közép- majd Kelet-Európa irányába mozdul, így az azt kitöltő meleg levegő nyugat, délnyugat felől fokozatosan eléri országunkat is, érezhető felmelegedést hozva magával, így visszatérhet az indián nyár, sok napsütéssel.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti értékek szemléltetik a fentebb leírt folyamatokat:

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag feletti hőmérsékletű napokat egy a sokéves átlag alatti rövid periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, azokon túl nagy mozgolódás nem látható, így nagy valószínűséggel száraz napok következnek.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporokkal

Részletes prognózis:
Ma, azaz szombat délután a gyenge hidegfront szakadozott felhőzete vonul át felettünk délkeleti, déli irányba, így a napsütéses időszakokat felhők zavarhatják meg. Számottevő csapadék kizárt, legfeljebb a középső megyékbe lehet egy-egy futó zápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül, a Zemplén és Bodrogköz valamint a Nyírség környezetében olykor megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 20-27 fok között szóródik.
Éjjel folytatódik a száraz, eseménytelen jelleg, legyengül a légáram, északkeleten megnövekszik a magas szintű felhőzet, miközben délnyugaton és Északkelet-Magyarországon a völgyekben ködfoltok képződhetnek. A minimumok 5-12 fok közé csökkennek.

Fotó: Kinczel László- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnap inkább csak fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést a kevés gomoly mellett. A délnyugatira forduló légmozgás kissé megélénkül. Csapadék kizárt. A legmelegebb órákban 21-28 fok között alakulnak az értékek.

Fotó: Nagy Tímea Erika- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején aztán jelentős átalakulás kezdődik. Hétfőn egy közeledő markáns hidegfront előterében érkező meleg levegő hatására augusztust idéző, késő nyári napra készülhetünk a csípős reggelt követően. Sok-sok napsütés mellett a délnyugati szél megélénkül és 25-31 fok közé emelkednek a maximumok.


Kedden eléri határainkat a hidegfront, erősödő északnyugatira, északira forduló szél, erősebben megnövekvő felhőzet, futó, de csak elszórt záporok, kisebb esők jelzik vonulását, területi átlagban ez a front nem okoz majd kiadós csapadékmennyiséget.
A hőmérséklet még nem esik vissza számottevően mindenütt, de északon és nyugaton már nem éri el a 20 fokot, míg délen és keleten akár 25-27 fok körül is tetőzhet.

Fotó- Mészáros Szilvi- MetKép-> A ti csoportotok

A sarkvidéki levegő első, komolyabb hulláma szerdától érezteti hatását, ekkortól nappal is mindössze 14-20 fok közé emelkedhet a hőmérő higanyszála és bizony csütörtök hajnalban, reggel a derült, szélvédett helyeken fagypont közelébe süllyedhet. A nagyobb városokban még fagyra nem kell számítani, általában +3 és +8 fok közé süllyed. Esőre sem kell készülni, a napsütés mellett az élénk északias szél ronthat az amúgy sem kellemes hőérzeten.

Csütörtökön, pénteken és szombaton még meglehetősen hűvös, őszi időre van kilátás, napközben zömmel  15-17 fok körüli értékekkel, és hajnalban, reggel talaj menti fagyveszéllyel az arra érzékeny és kitett vidékeken.  
Csapadék továbbra sem hullik.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Startlap.hu

Vasárnaptól határozott melegedésre, visszaköszönő indián nyárra készülhetünk a friss számítások alapján, egyre inkább 25 fok körüli, vagy azt meghaladó maximumokkal és kissé enyhülő hajnalokkal, több órás napsütéssel.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet: Nagy Tímea Erika