Közel -10 fokos reggelek a Bükk fennsíkon. A "miértje" a cikkben!

Az elmúlt néhány napban a légköri feltételek országszerte adottak voltak az alacsony reggeli minimumokhoz és többfelé volt talajmenti fagy, illetve mindenbizonnyal néhány fagyzugos helyen komolyabb negatív értékek is kialakultak.
Talán az egyik leghidegebb terület a Bükk fennsík volt, ahol a Meteopont által elhelyezett mérőállomás már-már téli értékeket mérhetett. Az elmúlt reggelek minimumai közelítettek a -10 fokhoz.

Csütörtök
Péntek
Szombat

Hogyan lehetséges ekkora eltérés az országos átlagtól?

A válasz annyira nem bonyolult, hiszen a terület egyedi mikroklímával rendelkezik. Ezt úgy képzelhetjük el, mint egy kádat, aminek a hegyek alkotják a peremét. Kellően magasan (755m) helyezkedik el ahhoz, hogy felhalmozza a hideget a kád/katlan mélyén, hiszen a hideg levegő molekuláinak energiája kisebb, közelebb helyezkednek el egymáshoz és ebből kifolyólag sűrűbb és igyekszik a talajhoz közel kerülni, persze nem tudatosan, csak szimplán adott térfogaton több a molekula, azaz nehezebb, mint a meleg levegő.

Egy pár szóban érdemes megemlíteni, az egyébként hasonló mikroklímával rendelkező területekre jellemző magas napi hőingást. Az elmúlt napokban 20-22 fokos eltérés volt a minimum és maximum értékek között.

Adatok:

http://bukk.meteopont.hu/