Vasárnap napközben indián nyár, néhol 24-25 fok, majd hétfőre hidegfront érkezik

A Kárpát-medence időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, ami vasárnap Kelet-Európa felé távozik és újra utat enged az Atlanti-óceán felett örvénylő, aktív ciklontevékenység peremhullámainak.
A hét utolsó napján az anticiklon hátoldalán a mediterrán térségből száraz, meleg levegő sodródik felénk, így a hideg, csípős reggelt követően kellemes, indián nyárra készülhetünk.
A kertek alatt azonban egy peremciklon képződés zajlik, a hozzá kapcsolódó hidegfront hétfőn alakítja időjárásunkat. A felhő- és csapadékrendszer hatására  sokfelé várható majd eső, zápor, helyenként zivatargócok is kialakulhatnak, viszont számottevő hideg levegő a front mögött a magasban nem érkezik, ezért ahol kisüt a nap kellemes hőmérsékletek alakulhatnak ki, illetve az éjszakák is enyhék lesznek, csak kevés helyen süllyed +10 fok alá a hőmérő higanyszála a folytatásban.
A hét jelentős részében a ciklonális tevékenységek kerekednek felül, emiatt változékony, felhős, enyhe, olykor több-kevesebb csapadékkal fűszerezett napok állnak előttünk.
Eközben a messzi északon, Oroszország és Skandinávia keleti felén sarkvidéki eredetű hidegbetörések zajlanak majd, ennek következtében abban a térségben késő őszi, már-már kora télies jelleg alakulhat ki átmenetileg, havazás, hózáporokkal karöltve.


Az 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzése is mutatja, hogy Északkelet-Európát fagyos levegő árasztotta és árasztja el a továbbiakban. Ez a hideg Közép-Európába nem jut el, nálunk folytatódik az Atlanti-óceán felől a váltakozó nedvességtartalmú léghullámok utánpótlása.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag alatti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól pár fokkal melegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek  növekvő csapadékhozamokkal kecsegtetnek a jövő hétre.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Részletes prognózis:
Ma, azaz szombat délután sok napsütésre, csendes, kora őszi időre számíthatunk, inkább csak fátyolfelhők szűrhetik a nap sugarait.
A délire, délkeletire forduló szél gyenge, mérsékelt marad. Csapadék kizárt. A maximumok általában 17-22 fok között szóródnak, zömmel 18-20 fok körül a legvalószínűbbek.

Éjjel is marad az eseménytelen jellege a légkörnek. Hajnaltájt a Dunántúl nyugati felén kezd feltámadni kissé a légáramlás. Máshol még gyengének ígérkezik. A minimumok többnyire +3,+8 fok közé süllyednek, ám a fagyzugos, szélcsendes régiókban ismét előfordulhat talaj menti, sőt légköri fagy. (0, -2 fok között)

Vasárnap a csípős reggelt követően gyorsan emelkedik a hőmérséklet, tartós napsütésre, igazi indián nyárra van kilátás. A déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen megélénkül. A nappali felmelegedés erősödik, zömmel 20-25 fok között tetőznek a csúcsértékek. 
Estétől nyugat felől növekszik, vastagszik a magas szintű felhőzet, ami a közeledő ciklon előhírnöke lesz.

Fotó: Nagy Mariann Mara- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőre virradóan beborul az ég nyugat felől, hidegfront alakítja az időjárásunkat. Sokfelé ered el napközben az eső, záporeső, nagyobb mennyiség a dél-magyarországi megyékben hullik. Egy-egy zivatargóc kialakulása sem kizárt.
Kezdetben a délkeleti, keleti, majd az északira, északkeletire forduló szelet kísérik élénk lökések. A hőmérséklet értékei 14-22 fok közé a várhatók. A szakadozottabban felhős, kevés napsütéssel érintett körzetekben lehet enyhébb a levegő, az esővel tarkított területeken ellenben hűvösebbre készülhetünk.


Kedden eleinte még a távolodó ciklonális hullám hatására többfelé lehet nyugat felől ritkuló, idővel megszűnő eső, zápor.  A Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, előbújik a nap. Az északi, északkeleti légmozgás megélénkül. A legmelegebb órákban 17-24 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Ruzsinszki Péter- MetKép-> A ti csoportotok

Az előttünk álló hét közepén újabb peremhullámok érintik országunkat, emiatt gyakran vonulnak át felettünk felhő – és csapadékzónák, több-kevesebb esőre van kilátás időszakosan, csütörtökön nagyobb eséllyel. A napsütéses órákban és régiókban magasabbra, akár 23-25 fok közelébe emelkedhetnek a csúcsértékek, míg a csapadékos térben és időben változatlanul hűvösebb lehet.

A hétvégére országszerte javul az idő, pénteken és szombaton egy kis időre újra ízelítőt kaphatunk az indián nyárból. Ezeken a napokon 24-25 fok körüli értékek is előfordulhatnak nagyobb területen és a változóan felhős ég mellett, érdemi csapadék sem várható, csak kisebb eső, zápor lehet elvétve.

Újabb csapadékrendszer és légköri front vasárnap érkezhet délután, északnyugat felől.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet Kállai Tivadarnak.