Hétfőn szeles, de meleg idő, jövő hét szerdán markáns hidegfront

A Kárpát-medence időjárását a tőlünk északra örvénylő ciklonokhoz, ciklonrendszerekhez kapcsolódó frontok alakítják. Egyik nap gyenge meleg, másik nap gyenge hidegfrontok érintik hazánkat. A frontokhoz jelentős csapadék országunkat érintve, egyelőre nem kapcsolódik, a kiadósabb csapadékmezők északra haladnak, szerdáig pedig többnyire enyhe, meleg levegő áramlik felénk nyugat, délnyugat felől.
Az előttünk álló hét közepén viszont Nyugat-Európa felett egy anticiklonális híd jön létre, aminek peremén az Észak-Európa felett örvénylő markáns ciklonrendszerrel alkotott közös áramlásában észak felől sarkvidéki eredetű légtömegek sodródnak a medencébe az érkező hidegfront mögött, ezért a hét második felében jelentős lehűlésre számítunk, véget ér a kellemes hőmérsékletű, vénasszonyok nyara jellegű periódus.

Látható a közel 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzésén, hogy észak felől több hullámban érkezik majd várhatóan a hideg levegő az előttünk álló hét közepétől.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag feletti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól pár fokkal hidegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek  több-kevesebb csapadékhozamot realizálnak.

Részletes prognózis:
Ma, azaz vasárnap délután gyenge melegfront vonul át felettünk. Eleinte erősen felhős égboltra tekinthetünk fel, majd szakadozik, vékonyodik a felhőmező. Délnyugaton lehet eleinte futó záporeső, gyenge csapadékhullás elvétve. A délnyugati szél napközben sokfelé megélénkül, a Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon erős lökések is kísérhetik olykor. A legmelegebb órákban 19-26 fok között tetőznek a maximumok.
Éjjel közelít a szélerősödést, felhőzetnövekedést hozó hidegfront, de még a reggeli órákig többnyire csak élénk vagy erős lökések fordulhatnak elő, jellemzően a front előtti délnyugati irányból. Jelentős csapadék nem várható, de északkeleten egy-egy záporeső, kis eséllyel zivatargóc is kialakulhat.
A minimumok 12-17 fok körül szóródnak, tehát nagyon enyhe lesz a hajnal és a reggel, csak kevés helyen csökken 10 fok köré  a minimum.

Fotó: startlap.hu

Hétfőn az érintő hidegfront hatására változóan felhős, több-kevesebb napsütéssel jellemezhető napra készülhetünk. Elszórtan záporeső kialakulhat, azonban nem lesz kiterjedt csapadéktevékenység.  
Tovább élénkül, erősödik, sőt Észak-, Északkelet Magyarországon időnként viharossá fokozódik (60-75 km/h) a nyugati, északnyugati szél. A magasabban fekvő régiókban itt-ott 80-100 km/h körüli szélrohamok sem kizártak átmenetileg. A legmelegebb órákban 20-26 fok köré emelkedik a hőmérséklet, délebbre lehet a melegebb, és ott ilyen erős szél sem valószínű. A szél ronthatja a hőérzetünket, így a ténylegestől hűvösebbet is érezhetünk.

Fotó: nepszava.hu

Kedden egy újabb melegfront felhőzete éri el hazánkat, de jelentős csapadékot ez sem hoz magával. A délnyugatira forduló légmozgás jelzi útját, ami megélénkül, a nyugati megyékben felerősödik.
Meleg, késő nyárias napunk lesz, 20-26 fok között tetőznek a csúcsértékek.


A hét közepére ismételten hidegfront követi a melegfrontot, ám ezúttal markánsabb lehűlésre, több helyen esőre, záporra, néhol zivatarra van kilátás. Az Alföldön a front előtt a szerdai napon 23-27 fok körüli maximumok is lehetnek, igazi indián nyárra készülhetünk abban a térségben, élénk délnyugati széllel. Északnyugat felől azonban az érkező hidegfront hatására északnyugatira fordul a szél, és megkezdődik a front mögött a hideg levegő beáramlása erős, olykor viharos légmozgás kíséretében.


A hét második felében hűvösebb, a sokéves átlagtól néhány fokkal alacsonyabb értékeket mérhetünk, időszakosan, kiemelten csütörtökön eső, záporeső is lehet a napsütéses periódusok mellett. Napközben zömmel 13-18 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála, a csapadékos, szeles, térben és időben lehet kellemetlenebb az időjárás.
Éjszakánként a hidegebb levegő nyugalomba jutásakor, a derültebb, szélvédett megyékben, talaj menti fagy sem kizárt a fagyra érzékeny területeken, kiemelten péntekre, szombatra virradóan. Többnyire +3, +9 fok közötti legalacsonyabb értékek valószínűek.

A hétvége száraz, fokozatosan enyhülő nappalokat ígér, hosszabb-rövidebb napsütéses órákkal a felhők mellett, általában kirándulóidővel.

Fotó: Sütő Máté – Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, Sütő’s Photography, GFS ENS

Borítókép: Daily Mail