Szerdán valami véget ér…

Az elkövetkező napokban hazánk időjárását a tőlünk északra, északnyugatra örvénylő ciklonrendszer alakítja.
Ennek több peremhulláma is elér minket, ezért a nyugat-európai magas nyomású gerinc keleti peremén az említett, több középpontúvá fejlődő alacsony nyomás (teknő) közös áramlási zónájában észak, északnyugat felől sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak térségünkbe.
Az érkező ciklonális hullámokhoz kapcsolódó frontok hatására több ízben várható csapadéktevékenység, ennek első hulláma szerdán, vagyis a holnap érkező hidegfront lesz.
A medencét a front előtt kitöltő meleg, egyre nedvesebb levegő és a front mögött érkező sarkvidéki hideg hatására, kedvező feltételek alakulnak ki, zivatargócok kialakulásához, bár ezek idő- és térbeli lefedettsége kellő pontossággal nehezen behatárolható még az aktuális számításokból futtatott, friss modelleredmények alapján is.
Ami nagy valószínűséggel elmondható, hogy a hét második felében véget ér a vénasszonyok nyara jellegű periódus, közel 10-12 fokkal esik vissza a hőmérséklet és a kevésbé felhős, derültebb, szélvédett régiókban, a fagyra érzékeny megyékben, nem zárható ki ismét talaj menti fagyok kialakulási esélye sem, kiváltképp a hét utolsó napjainak reggelein, mikor kevesebb lehet a felhő, erre legnagyobb esély péntekre és szombatra virradóan lehet, leginkább az északkeleti országrészben.

A fronttérképen a tegnap érkező és kelet felé távozó hidegfrontot láthatjuk, ami ugyan jelentős lehűlést nem hozott magával, de a magasban felénk húzódó futóáramlás (jet-stream) eredményeképpen, főleg Észak-, Északkelet-Magyarországon viharossá fokozódott a nyugati, északnyugati szél.
A legerősebb széllökések az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózata által feltüntetett, alábbi térképen láthatóak 2019. szeptember 30-ra vonatkozóan.
A fronttérképen pedig magát a frontvonalakat láthatjuk a ciklonokhoz kapcsolódóan, amik az “A” betű jelzéssel vannak ellátva, míg a magas nyomású, anticiklonális területek “M” betűvel vannak jelölve.

A front előterében pedig igen magasra emelkedett a hőmérséklet, szinte augusztus elejének megfelelő maximumokat jegyezhettünk fel.
Látható, hogy nem egy helyen 27-28 fok körül alakult a csúcshőmérséklet.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Az 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzése pedig szemléletesen mutatja a holnapi front mögött beáramló hidegebb légtömegek útját.
A hidegfront hullámot vet majd, ezért a peremhullámok felhőzónáiból összességében jelentős mennyiségű eső valószínűsíthető az ország egy nagyobb részén, ami esők záporok, helyenként zivatarok formájában jelentkezhet.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag feletti napokat, egy, a sokéves átlagtól néhány esetleg több fokkal hűvösebb, hidegebb periódus követi. A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek több-kevesebb csapadékhozamokkal kecsegtetnek a továbbiakban.

Részletes prognózis:
Ma, azaz kedden délután, zömmel gyengén, közepesen, foltokban erősebben felhős égkép mellett, több-kevesebb napsütés mindenhol várható, számottevő csapadék nélkül.
Az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon erős déli, délnyugati szél támad, másutt csak kissé élénkül meg a légmozgás. A legmelegebb órákban 20-26 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography-

Éjjel kezdetben kevés felhőre, csapadékmentes időjárásra készülhetünk. A szél ugyan veszít erejéből nyugati megyéinkben is, ám erősen közelít a lehűlést és csapadékot is hozó hidegfront.
Reggelig érdemi csapadék nem hullik, viszont nyugat, északnyugat felől egyre vastagodó felhőmező húzódik felénk.
A minimumok 4-14 fok között szóródnak.

Szerdán napközben délkelet felé mozdul a front, viszont előterében az Alföldön még késő nyárias magasságokba melegszik a levegő, helyenként 26-27 fok körüli értékek sem kizártak, sőt délkeleten több helyen érheti el a 23-25 fokot.
Ebben a térségben még több órára is kisüt a nap, ellenben északnyugat felől további felhőzetnövekedés mellett, egyre többfelé alakul ki eső, zápor, sőt zivatarok esélye is adott lehet.
Északnyugaton a hőmérséklet maximuma már nem éri el a 20 fokot sem, helyenként alig 15 fok körül alakul.
Különösen a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze középső, délebbi megyéiben, később kis eséllyel az Alföld délkeleti részein is, egy-egy intenzívebb, hevesebb zivatargócban felhőszakadásszerű csapadékhullás, kis méretű jég is előfordulhat, viharos széllökések (60-90 km/h) kíséretében.
A konvektív (záporos) csapadékgócoktól eltekintve is északnyugatira fordul mindinkább a szél, ami előbb a Kisalföld tágabb környezetében kezd élénkülni, erősödni. Másutt eleinte a front előtt délnyugati szél fúj, alkalmanként élénk lökésekkel.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Sütőné Sípos Edit- MetKép-> A ti csoportotok

A hét második felében csütörtöktől, bele értve a hétvégét is az átlagosnál hűvösebb, hidegebb idő a legvalószínűbb. A kezdetben erős északias szél csak lassan mérséklődik.
Az említett pénteki és szombati hajnal, reggel, az északkelet-magyarországi fagyzugos régiókban talaj menti fagy lehetőségét is felveti, amennyiben kiderül az ég.
Az ország nagyobb részén +1, +9 fok közötti minimumokkal számolhatunk.
Csapadékra időszakosan van kilátás, csütörtökön eleinte még több helyen, a nap második felében már csak keleten, pénteken csupán néhol lehet kisebb eső, zápor,
Szombaton egy újabb, de csak gyenge hullám érint minket, ekkor  a péntekinél kevesebb napsütésre, több felhőre, elszórtan kevés esőre, záporra is van esély.
Vasárnap is a szombatihoz hasonló, felhős-napos olykor záporos területek váltakozhatnak, de a hétvégén jelentős eső az ország nagy részén nem hullik.
A nappali maximumok többnyire 14-19 fok között tetőznek, a több felhő hatására enyhülnek az éjszakák, általában 4-10 fok körüli legalacsonyabb hőmérsékletek valószínűek.

Fotó: Böröczky Bulcsú- Metkélp-> A ti csoportotok



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography, MetKép
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak