Októberi nyár, a délkeleti határnál 28 fokot is mértek ma árnyékban

Ahogyan azt előrejeleztük az elmúlt napokban, szinte óramű pontossággal a mai napon szokatlanul magasra emelkedett a hőmérséklet, augusztus közepe tájára jellemző maximumok fordultak elő a sokéves átlag tekintetében, az ország délkeleti végein. Azonban máshol sem fáztunk, országszerte igazi késő nyárias meleg alakult ki, zavartalan, szikrázó napsütéssel, mérsékelt vagy élénk déli, délkeleti széllel.

Az Afrika térségéből érkező levegő utánpótlása átmenetileg megszűnik, ugyanis holnapra az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklonnak a peremhulláma ér el minket, és az ehhez kapcsolódó hidegfront. A gyengülő, majd feloszló front érdemi változást nem hoz, csupán pár fokkal esik vissza a hőmérséklet, és némileg érezhetőbb visszaesés inkább csak Északnyugat-Magyarországon valószínű.
Holnap a front hatására erősebben megnövekszik a felhőzet, kevesebb napsütés nyugaton lehet, másutt a szakadozottá váló felhőzet ellenére hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Főként a nyugati, északnyugati megyékben alakulhat ki záporeső, sőt egy-egy zivatargóc sem kizárt.  A szél déliről átfordul északnyugatira, és megélénkülhet a Dunántúl arra érzékeny részein. A Dunántúlon zömmel 15-19, másutt 20-26 fok között alakulnak a maximumok, legmelegebb változatlanul a délkeleti végeken lesz.

Csütörtöktől aztán nyugaton is emelkednek ismételten a maximumok, a reggeli pára – és ködfoltok feloszlása után újból 20 fok feletti csúcsértékeket mérhetünk a több órás napsütés mellett, főleg az Alföld délkeleti megyéiben 25-27 fok sem kizárt vasárnaptól, a megélénkülő déli, délkeleti széllel érkező újabb „hőhullám” hatására.  
A hétvégéig néhol makacsabb ködfoltok is lehetnek, amik visszafoghatják a hőmérséklet-emelkedést adott térben és időben, ezért az érintett tájakon mindenképp elmarad ehhez képest a felmelegedés mértéke.
A hétvégén, főleg vasárnaptól feltámadó délies szél csökkenti ezen kialakulási esélyét újra.
Az éjszakai és hajnali órákban fagyoktól nem kell tartani!


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, MetKép
, startlap.hu
Borítóképért köszönet: Kállai Tivadarnak

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!