Áradásokhoz vezethet az esőzés Angliában és Wales-ben!

Péntekről szombatra Délnyugat-Angliában, illetve Wales-ben heves esőzések várhatóak. Rendkívül nagy mennyiségű csapadék és viharos szél kíséretében egy gyorsan mozgó front halad át a térségen, mely következtében több területen is áradásokra lehet számítani.
A várható csapadék mennyisége 100-150mm-re tehető a jelenlegi modellfuttatások alapján.

Egy Északnyugat,- valamint Közép-Európa felett található magas nyomású képződmény és egy az Északi-tenger felett elhelyezkedő alacsony nyomasú képződmény közös áramlási rendszerében (derekán), egy felszíni alacsony nyomású rendszer halad gyorsan északkelet felé.

Az esőzést több modell (ARPEGE, arome, ICON-EU) 100mm fölé becsüli, Wales-ben 150mm körülire, ami elképzelhető lehet, hogy beválik, ráadásul az erős délnyugati szél az orográfiát kihasználva Wales egyes területein hirtelen csapadék intenzitás növekedést okozhat, mellyel lokálisan kiugróan magas értékeket érhet el a csapadék mennyiségében és villámárvizek kialakulását eredményezi.

Az esőzésen túl a szél is károkat okozhat a térségben, hiszen a kifutószele a rendszernek, több területen elérheti a 100km/h-t.

A front érinteni fogja Nyugat-Európát és a Skandináv államokat is az éjjel, viharos szél és intenzív csapadék kíséretében.

Cikkhez alapot adott:

Térképek: www.wxchartes.com

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,850temp,wind10mkph,snowdepth&run=12&step=003&plottype=10&lat=51.500&lon=-0.250&skewtstep=0