Szerdától többfelé fagyos reggelek, majd hétvégétől jelentős melegedés, időszakos esőkkel

Jelentős átalakulás kezdődött időjárásunkban. Az elmúlt napok, sőt hetek eseménytelen, száraz, nyáriasan meleg periódusa után, a következő 24-28 órában drasztikus lehűlés következik. Az érkező hidegfront egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszerhez kapcsolódik, mely egészen az Atlanti-óceántól az európai orosz területekig húzódik. A front mögött, az észak-atlanti régióban, Izland és a Brit-szigetek mentén aktivizálódó magas nyomású zóna keleti peremén, sarkvidéki eredetű levegő sodródik felénk, melynek hatására bő 10-15 fokkal esik vissza a hőmérséklet a napközbeli órákban, valamint éjszakánként fokozódó fagyveszéllyel kell számolni a hét közepétől, egészen a hétvégéig.
Az említett magas nyomású képződmény gyorsan helyeződik tovább Közép- majd Kelet-Európa irányába, miközben a hétvégétől az óceán felett örvénylő, markáns ciklonok előoldalára kerülünk és az anticiklon, valamint a kimélyülő teknő (alacsony nyomás) közös áramlási mezejébe délies áramlás generálódik. Előbb a magasban, majd talaj közelben erős déli széllel melegadvekció kezdődik.
Mivel az izobárok görbülete ciklonálisnak mutatkozik, ezért feltehetőleg nem lesz teljesen eseménytelen a légköri helyzet, az Északnyugat-, Nyugat-Európát az óceán felől elérő légörvények peremhullámai minket is érinthetnek egy-egy front és csapadékzóna képében a hétvégétől, továbbá a felmelegedés mellett az éjszakai fagyok megszűnése valószínűsíthető.

A fronttérképen láthatjuk az említett frontrendszert, melynek hidegfrontja már elért minket, ennek hatására növekszik és vastagszik felettünk északnyugat felől a magas- és közép szintű felhőzet.

A műholdfelvételen is nyomon tudjuk követni az érkező felhőmező strukturális megjelenését.

Forrás: http://www.sat24.com

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérséklet-előrejelzés pedig a fagyos levegő térhódítását mutatja, illetve a várható légtömegcserét a kontinens területe felett.

Részletes prognózis:
Ma, azaz hétfőn
délután hidegfront éri el országunkat. Északnyugat felől ennek előjeleként egyre jobban megvastagszik felettünk a felhőzet.  Az Alföldön eleinte még kisüthet a nap, ám délután a legtöbb helyen már erősen felhős, borongós égboltra tekinthetünk fel, délkeleten szűrt napsütéssel. Még enyhe napunk lesz, főleg délen, délkeleten érhetik el a csúcsértékek a 20-22 fokot. Északnyugaton ellenben a 10 fokot is alig haladja meg, ott a lehűlés előszele már érződni fog, hiszen megélénkül az északnyugatira forduló légmozgás. Északnyugat-, Észak-Magyarországon kisebb eső, zápor a napközbeli órákban elvétve már lehetséges, viszont érdemi csapadékhullás csak kedd hajnalban, reggel kezdődik.


Éjszaka borongós időre, elszórtan, főleg nyugaton és délen kevés esővel, szitálással számolhatunk. Az északi, északnyugati légmozgás mérsékelt időnként élénk marad. Hajnalra még nem süllyed mélyre a hőmérséklet a sok felhőnek és némi szélnek köszönhetően, zömében 5-12 fok között alakul.


Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Kedden napközben kellemetlen, késő őszi nap áll előttünk. Tartósan felhős, borús lesz felettünk az ég és sokfelé, számottevőbb mennyiségben délnyugat felé haladva célszerű esőre, záporra számítani.
Másutt csak kis mennyiség hullik, sőt északkeleten a csapadék esélye kicsi, ezért ott szárazon maradhatnak egyes régiók.
Délután, este észak felől másutt is szűnik a csapadéktevékenység és lassan szakadozni, vékonyodni kezd az összefüggő felhőmező. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon és a Nyírség környezetében élénkül meg, itt-ott erős lökésekkel párosulva.
A legmelegebb órákban csupán 7-14 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.


Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdára virradóan dél, délkelet felé távozik a felhő- és csapadékzóna, ezért észak felől mind nagyobb területen derül ki az ég, emiatt Észak-Magyarországon, a fagyzugos vidékeken már előfordulhat talaj menti, illetve légköri fagy! (-1, -2 fok körül)
Másutt a távozó, szakadozó felhőmező még meggátolja ennek lehetőségét, zömmel +1, +7 fok között szóródnak a minimumok szerda reggel.
Napközben a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon megélénkül, időnként megerősödik az északi, északkeleti szél. Máshol gyenge, mérsékelt marad a légáramlás. Nyugaton erősebben, keletebbre közepesen, illetve gyengén felhős lesz az ég. Elsősorban a Dunántúlon, annak is inkább a középső és délnyugati megyéiben alakulhat ki kisebb eső, zápor az délutáni, esti időszakban.
A legmelegebb órákban 7-14 fok között tetőznek a maximumok.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Csütörtök reggelre már sokfelé várható légköri fagy. Kiderül hajnalra az ég, leáll a szél a legtöbb helyen. Több felhő az Alföldön, annak a déli, délkeleti megyéiben lehet. Ezért északi, déli megosztottságban -4, +3 fok közé süllyednek a minimumok, de a fagyzugos, derült vidékeken -5, -6 fok is lehet.
A napközbeli órákban ősziesen hűvös, ám napsütéses órák várnak ránk. Az északkeleti szél csak kissé élénkül meg és estétől délkeleti vált az iránya. A csúcsértékek az előtte való napokhoz képest nem változnak, 7-14 fok közé emelkednek.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Kinczel László- MetKép-> A ti csoportotok

Péntektől Kelet-Európa felé távozik az anticiklon, és Nyugat-Európát az óceán felől fejlett ciklonok érik el. Ezek áthelyeződése már nem lesz gyors, emiatt ennek előoldalára, vagyis a két eltérő légnyomási értékekkel bíró képződmény közös, azaz déli, délnyugati áramlásába kerülünk.
A reggeli órákban még kialakulnak -1, -3 fok közötti fagyok, miközben a Kisalföldön élénkülni kezd a délkeleti szél és északnyugat felől növekszik a magas szintű felhőzet. Országos átlagban -3, +5 fok közötti minimumokat mérhetünk.
Napközben 8-15 fok közé a legvalószínűbbek az értékek.

A hétvégén, szombaton erősen megnövekszik a felhőzet, egy melegfront halad el tőlünk északra, ennek csapadékzónája érinti észak-magyarországi tájainkat, ezért ott eső, zápor előfordulhat.  A déli, délkeleti szél megélénkül, olykor megerősödik. A maximumok 10-15 fok között szóródnak.  Reggel már nem kell fagyra készülni.

Vasárnap a nyugat-európai ciklonrendszer peremhulláma hatására újból számíthatunk elszórtan esőkre, záporokra, a sok felhő mellett pedig hosszabb-rövidebb napos időszakok sem kizártak, több csapadék északon eshet majd. Élénk, helyenként erős marad a déli szél, mellyel további enyhe levegőt szállít, ezért kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, 12-19 fok között alakulhatnak.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét elején folytatódhat az átlagosnál melegebb, viszont nem teljesen zavartalan jelleg, időszakos esők, záporok esélye adott marad a nyugat-európai ciklonális hullámok keltette csapadékzónák hatására.
Ami jó hír a melegebb időt kedvelőknek, hogy a napsütéses térben és időben akár a 20-22 fokot is elérheti, esetleg meghaladhatja a hőmérséklet, valamint az élénk, alkalmanként erős szél hatására az éjszakai minimumok sem süllyednek mélyre, a fagyok sem térnek vissza egyelőre.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF modell (wxcharts.com), OMSZ, MetKép, sat24, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak