12-13 fokos különbség a nyugati és keleti határ között, éjjel megdőlhet a minimum rekord

Mediterrán ciklon és a hozzá kapcsolódó melegfronti felhőzet alakítja ma időjárásunkat, ezért az ország középső és nyugati vidékein sokfelé esik az eső, záporeső, és hűvös, hideg az idő.
A nyugati határszélen csupán 6-7 fokot mérnek, míg délkeleti, keleti határainknál 18 fok körüli magasságba szökött a hőmérő higanyszála. Délkelet felől igen enyhe levegő érkezik a magasban, ezért este további hőmérséklet emelkedés várható az ország középső tájain is, megdőlhet a hajnalra esedékes minimum hőmérsékleti rekord az Alföldön, ami 16.0 fok.

Szerdán is ez a légörvény lesz ránk hatással, még mindig több helyen várható eső, zápor, a nyugat-magyarországi hegyvidékeken esetleg havas eső is hullhat mutatóban.
Keleten enyhe időben, 15-20 fok közé emelkednek a csúcsértékek, sőt a keleti, délkeleti határnál 21-22 fok is előfordulhat, míg nyugaton alig haladja meg az 5 fokot.
Késő este hidegfront érkezik, az addig gyakran élénk, helyenként erős délkeleti szél, átfordul északnyugatira és átmenetileg viharossá fokozódik, majd gyorsan mérséklődik a légmozgás.
A front vonulását heves záporok kísérik, helyenként zivatar sem kizárt.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

A hét második fele szárazabb napokat ígér, kevesebb helyen és csak kis mennyiségben lehet eső, általában változóan felhős, többé-kevésbé napsütéses jellegre van kilátás, az Alföldön 20-21 fok köré melegedhet a levegő, különösen a határszélen, míg másutt 12-18 fok között szóródik.

Zömmel kellemes, kirándulóidő látszik a hétvégén is, viszont a hajnali és reggeli órákban eleinte sűrű ködfoltok képződhetnek, ezért a korán, járművel útra kelők vezessenek nagyon óvatosan, körültekintően ha véletlen belefutnak egy-egy ilyen zónába.
Napközben élénkül, erősödik a délkeleti szél, ezért a köd felszáll, magas szintű felhők szűrhetik a napsütést, illetve közép- alacsonyabb szintű felhőzet is megjelenhet a hétvégén, amiből csapadék is hullhat.
Kevés esőre a nyugat-magyarországi tájakon szombaton van esély, de összességében jelentős, nagy mennyiségű csapadék nem valószínű ebben a rövid időszakban.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Szabó Minerva- MetKép-> A ti csoportotok

Borítóképért köszönet: Sütő Máténak