Amikor a sarkvidéki hideg a sivatagokig elér!

Persze már szelíd formában

Tegnapi cikkem témája az volt, hogy várhattuk a hideget, de ha a ciklon előoldalán vagyunk, nekünk csak a meleg jut.
A csapatból többet hitetlenkedve figyeltük, hogy míg nálunk rövidnadrágban és pólóban lehetett sétálni, addig a Spanyolországon át leszakadó hideg ugyan szelíd formában, de elérte a Száhel övet. Algéria déli, sivatagos részein, valamint Niger északi részein közel azonos, néha még hidegebb időjárás uralkodott, mint kis hazánkban.

De mi mikor számíthatunk hidegre? Gyakran kérdezik tőlünk, és ezt számtalan módon a modellek előre is jelezhetik számunkra, ennek az egyik legvadabb teóriája a mai cikkem alapja, amikor a sarkvidéki hideg pont eltalál minket. Mutatom egy ábrán.

Ha az anticiklon a Brit- szigetek térségében található, és mellé a Baltikum felett ciklon képződik, akkor a sarkvidéki légtömegek Skandinávia felől általában gyorsan, hirtelen hőmérséklet változással, nem egyszer 2 nap alatt 20 fok körüli hőmérséklet csökkenéssel és komoly orkán erejű viharokkal éri el a Kárpát- medence térségét.
Talán még mindenki emlékezetében él a 2004-es és 2013-as Magas- Tátrát letaroló orkán.

Az esetek döntő többségében ha ettől szelídebb és gyengébb formában, de ez az időjárási helyzet szinte borítékolja az átmeneti, pár napos lehűlést.

Lehűlés egy másik, speciális esetére, amire kollégám is utalt cikkében megpróbálok vázlatot készíteni hamarosan.

Készítette: Erdős László
Források: www.windy.com
https://www.wetterzentrale.de