Jövő héten kopogtat a decemberi tavasz, nyugaton és délen 15-16 fok is lehet

Izland környezetében egy viharciklon örvénylik,melyhez egy hosszan elnyúló hidegfront is kapcsolódik.   Ez a ciklon a szigetvilág részein orkán erejű szelet, hóviharokat okoz. Ennek hidegfrontja közeledik a kontinens belseje felé, azonban az Alpok, mint hullámkeltő tényező feltartóztatja, ezért mozgása lelassul.

A fronttérképen látható az Izland közeli középpontú viharciklon, továbbá a hozzá kapcsolódó frontzóna.  „M” betű a magas légnyomású területet jelöli, illetve a Földközi-tenger felett egy sekély „A” betűvel jelölt alacsony nyomású régió található. Ez a tegnap átvonult hullámzó hidegfront déli ágán képződött mediterrán ciklon maradványa, melynek felhőzete délkelet felől húzódik felénk a nap folyamán, ám holnapra már újabb ciklon alakul ki az észak-olaszországi térségben, így mondhatni íitt csapnak a fejünk felett össze a ciklonok, újra csapadékos, változékony időt okozva.

Nálunk jelenleg egy köztes anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért szárazabbra, naposabbra fordult a légköri helyzet.
A tegnapi hidegfront mögött a nyugatról benyúló magas nyomású zóna peremén, hidegebb levegő érkezett a medencébe, ezért többfelé fagypont alá süllyedt reggelre a minimum, helyenként az északnyugati tájakon, a derült, szélvédettebb régiókban -6, -7 fokos fagy is előfordult. Ezzel szemben a Tiszántúlon a sok felhőnek és még a kissé élénk északi szélnek köszönhetően pozitív tartományban maradt a hőmérő higanyszála.
A mai nyugalom rövid ideig tart, ugyanis holnapra egy mediterrán ciklon felhőrendszere éri el országunkat, ezért délkelet felől erős felhősödés kezdődik, újra csapadékos napok következnek.
A hét végétől kezd majd újból megnyugodni a légkör, jövő hét elején Kelet-, Délkelet-Európa felett magas nyomású gerinc épül fel, miközben az észak-atlanti és nyugat-európai területeken egy hatalmas teknő (alacsony nyomású zóna) örvénylik majd. A kettő között nálunk délnyugatira fordul a nagytérségi áramlás, ezért igen enyhe, szubtrópusi léghullámok érik el Afrika felől Európa belsejét.

A közel 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzés pedig az európai léptékű légtömegcserét mutatja, vagyis látható, hogy az időszak második felében szokatlanul meleg levegő érkezik felénk a magasban Afrika felől.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Részletes előrejelzés:
Ma, azaz szerda délután több-kevesebb napsütésre a legtöbb helyen van kilátás. Kelet-Magyarországon azonban erősebben felhős marad az ég és dél, délkelet felől fokozatosan vastagszik, növekszik a felhőzet mennyisége a délutáni, esti óráktól.
A légmozgás elsősorban a Tisza vonalától keletre élénkülhet meg északi, északkeleti irányból., másutt gyenge, változó irányú lesz a szél. A maximumok +2, +7 fok között szóródnak.

Éjjel dél, délkelet felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. Hajnaltól már egyre több helyen alakul ki gyenge csapadéktevékenység. Délebbre jellemzően kisebb eső, szemerkélés, másutt északabbra és a hegyekben hószállingózás, havas eső, kevés hó is lehet. A keletiesre forduló szél mérsékelt marad. Hajnalban -4, +4 fok közé hűl a levegő.

Csütörtökön napközben mediterrán ciklon hatására borult égre tekinthetünk fel általában. Sokfelé valószínű, néhány milliméter csapadék, ez zömmel gyenge/mérsékelt eső, északon havas eső, havazásként nyilvánulhat meg. A hegyekben pár centis friss hó is hullhat, síkon a lehulló hó elolvad.
Mérsékelt marad a keleties légáram. A csúcsértékek +1, +10 fok közé emelkedik, délen, délkeleten lesz a legenyhébb az idő, északon, északnyugaton pedig a leghűvösebb.


Fotó: Keresztes Martin- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken egy újabb ciklon, annak meleg- illetve hidegfrontja együttesen alakítja időjárásunkat. Megerősödik a déli szél, és újabb csapadékmező érkezik a nap második felében, kiadósabb esőkkel, északon eleinte havas esővel, a hegyekben és az északi, északnyugati határvidékeken hóval, de inkább az eső lesz a jellemző.  Délutántól északkeletire, majd éjjel északira fordul a szél egyúttal, kelet felé helyeződik a csapadékmező súlypontja.
A hőmérséklet +5, +10 fok között szóródik, de északon és nyugaton ennél hidegebb lehet, ott csak kevéssel emelkedik még 0 fok felé.

Fotó: Kupai Ildikó- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton kelet felé elhagyja térségünket a csapadékzóna, nyugat felől megszűnnek az esők. Újra fordul a szélirány, ekkortól tartósan délnyugatira.
Szárazabb levegő érkezik, de a hőmérséklet még jelentősen nem emelkedik, bár pár fokkal az ilyenkor szokásos (4 fok) felé valószínű.

Vasárnaptól határozott melegedésre számíthatunk. Kelet,- Délkelet-Európa felett magassági gerinc alakul ki, melynek a peremére kerülünk, míg Nyugat-Európa felett alacsony nyomású terület mélyül ki. Utóbbinak az előoldalán, a két rendszer közös, délnyugati áramlásában, szubtrópusi eredetű léghullámok sodródnak a kontinens belseje felé, szokatlanul enyhe időjárást előidézve a jövő hétre.
Vasárnap +5 fok felé emelkedik szerte az országban a hőmérő higanyszála, néhol a +10 fok körüli értékek lesznek a meghatározók.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő héten hétfőtől, további melegedés várható, ennek tükrében erősödik a nappali felmelegedés, nagy területen fagymentes éjszakák alakulhatnak ki, számottevő eső nélkül.
A hét első napjaiban gyakran megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél, mely éjjel is élénk maradhat, így a széllel érintett körzetekben az éjszakai minimumok sem süllyednek lényegesen +10 fok alá.
Hétfőn többnyire már +10 fok körül, itt-ott kevéssel a fölött, keddtől már az északkeleti megyéket leszámítva 12-15 fok körül szóródnak majd a csúcsértékek a legmelegebb órákban. (Helyenként 16-17 fokos csúcsérték is előfordulhat)
A változóan felhős ég mellett több-kevesebb időre kisüt a nap, északkeleten és a szélvédett délnyugati, nyugati határ mentén, foltokban az Alföldön lehetnek ködmezők, viszont ezek jelentős része feloszlik a délelőtti órákban, ezért nem lesz jellemző a hét első felében a rétegfelhőzettel tarkított, ködös időjárás.
Szerdán tetőzhet a ’hőhullám’, majd egy gyenge hidegfront súrolhatja hazánkat, mérsékelve a felmelegedést. Komolyabb lehűlés, érdemi eső azonban nem érkezik, az igazi téli idő várat magára, nagy esély van rá, hogy idén (is) fekete lesz a karácsony.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: OMSZ, wxcharts, ECMWF modell, Sütő’s Photography,