Hétvégétől gyakori esők, fekete karácsony

Az elmúlt 24-48 órában a tőlünk délkelet lévő anticiklon és a nyugatra örvénylő ciklonrendszer közös áramlási rendszerében dél, délnyugat felől szubtrópusi eredetű légtömegek érkeztek Európa belsejébe. Ugyan ma a medencétől északra elhaladt egy peremciklon gyenge hidegfrontja, azonban ez a légköri helyzetünkre érdemi hatást nem gyakorolt, változatlanul magas nyomás alakította időjárásunkat, továbbá a Földközi-tenger és Észak-Afrika partjainál az elöregedő légörvény az előoldalán további enyhe légtömegek szállít térségünkbe.
Bár változás kezdődik lassan, ugyanis a nyugatra, az óceán feletti alacsony nyomású zóna kerekedik a hétvégére fölénybe, süllyedni fog a légnyomás, ez pedig a közeledő ciklonra utal majd.

A fronttérképen az északra elhaladó frontzónát, valamint a most még távolabb lévő a hozzánk lényegi változást hozó teknőt láthatjuk az óceán felett.


A közel 1500 méteres magasság hőmérsékleti értékei pedig türközik, hogy lassan, de biztosan visszatér a téliesebb idő, a karácsonyi ünnepek után tovább lehűlésre van kilátás, valószínűleg a sokéves átlag közelébe hűl az idő, vagyis megszűnik az extrém meleg ami jellemezte az elmúlt napokat.

Részletes előrejelzés:
Éjszaka az elején említett elöregedő ciklon felhőzete délnyugat felől országunk felé húzódik, ezért megvastagszik a magas szintű felhőzet. Csapadék ebből nem hullik. Északkelet-Magyarországon fordulhatnak elő kiterjedtebb ködfoltok, de ott sem lesz kimondottan jellemző.  Gyengül a kezdetben még sokfelé élénk, időnként erős déli szél.
A minimumok +1, +9 fok között szóródnak.


Csütörtökön napközben magas-illetve középmagas szintű felhőzet szűri vagy akadályozza a napsütést, ezért nem lesz már zavartalan napsütéses jelleg. Ennek köszönhetően a hőmérsékleti maximumok is valamivel a mai és tegnapi alatt alakulnak, ám még így is jóval az ilyenkor szokásos felett várható. Eső nem hullik, és főleg az északnyugati megyékben támad fel a délkeletire forduló légmozgás. A csúcsértékek 10-16 fok közé emelkednek, hidegebb az északkeleti határnál lehet ezúttal is.

Ez is érdekelhet!  Hidegfront vet véget az áprilisi nyárias időnek
Fotó: Pap Áron

Pénteken ismét több napsütésre számíthatunk, ráadásul a közeledő ciklonrendszer előoldalán sokfelé megélénkül, a Dunántúl északnyugati régióiban meg is erősödik a délkeleti, déli szél.
Marad az enyheség, csapadékra még nem számítunk. A hőmérő higanyszála 10-16 fok közé kúszik.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Szombatra zárt és összefüggő felhőmező éri el hazánkat, ezért egyre többfelé kell előbb gyenge, aztán délutántól, estétől kiadós esőre számítani. Egy ciklonális hullám vonul át felettünk, meleg- és hidegfront együttesen szól bele ekkor időjárásunkba. Jelentős mennyiségű eső hullhat, hevesebb záport akár dörgés, villámlás is kísérhet kis eséllyel. A déli szél estétől északira fordul. A maximumok még magasan alakulnak 8-16 fok között.

Vasárnap az átmeneti szünet után újabb peremhullám ér el minket, ismétlődő esőkkel, záporokkal, kezdődő, néhány fokos lehűléssel.  A legmelegebb órákban még 6-14 fok közé szöknek az értékek.
Az északnyugati, északi szél megélénkül, erős széllökések kíséretében.

Fotó- Nagy Mariann Mara- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét eleje sem hoz igazi téli fordulatot, bár véget ér a szélsőségesen meleg napok sorozata, viszont a felénk érkező, zömében óceáni légtömegek mellett délután még bőven fagypont felé, általában 5-10 fok közé valószínűek a maximumok. Az erős, alkalmanként viharos szél és a sok felhő pedig a kiterjedt éjszakai fagyok esélyét is kizárja. 

A karácsonyi ünnepek az évszakhoz képest enyhe, szeles időt tartogatnak, csak kevés eső lehetséges, így tulajdonképpen ezúttal is kijelenthető, hogy nem lesz fehér a karácsony.

Fotó: egloshop.hu

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, wxcharts.com

Borítókép: femina.hu