Úgy tűnik, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint fogy a jég Grönlandon.

A NASA, és az Európai Űrügynökség (ESA) közös tanulmánya, amely a Nature-magazinban jelent meg, igen baljós jövőképet fest.
A tanulmány 26, független műholdas adatsorra támaszkodott, 1992-től napjainkig, ami alapján kiszámolták, hogy eddig 3,8 billió (milliárdszor milliárd) tonna jég olvadt el a sziget kiterjedt jégmezőiből.

Forrás: NASA


Habár nem fenyeget még az a veszély, hogy Grönland jég nélkül marad, az egyre gyorsuló olvadás komoly hatással lesz a Föld összes lakójára.
A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy gyorsuló ütemben fogy a jég, ma közel 10-szer gyorsabban olvad, mint 1992-ben, és ez várhatóan tovább gyorsul majd. Az olvadást egyfelől az egyre melegedő felszíni hőmérséklet okozza, ez nagyjából a teljes mennyiség feléért tehető felelőssé, a másik felét a gyengülő jégtakaró borjadzása, és a melegedő tengervíz okozza.
Míg 1992-ben 25 milliárd tonna jég volt az éves veszteség, ma már 234 milliárd tonnára rúg ez a szám, és az olvadás kezdete óta 11 milliméterrel emelte meg a tengerszintet, ezzel 6 millió ember került veszélybe a tengerpartokon, világszerte, ugyanis minden centi emelkedés 6 millió embert tesz ki az elárasztás veszélyének.
Amennyiben folytatódik a jégtakaró olvadása, a század végére 400 millió ember kényszerülhet elhagyni az otthonát, csak a grönladi jégtakaró olvadása miatt, világméretű migrációs vállságot okozva.
Amennyiben a sziget teljes jégkészlete elolvadna, az 7,4 méterrel emelné meg az óceánok, és tengerek szintjét!

Idehaza az ősz, is meglehetősen meleg volt, ahogy az írta Pap Áron kollégánk is.

Borítókép forrása: NASA