Még nincs vége a tüzeknek Ausztráliában!

0
38
In this Monday, Dec. 30, 2019 photo provided by State Government of Victoria, a helicopter tackles a wildfire in East Gippsland, Victoria state, Australia. Wildfires burning across Australia's two most-populous states trapped residents of a seaside town in apocalyptic conditions Tuesday, Dec. 31, and were feared to have destroyed many properties and caused fatalities. (State Government of Victoria via AP)

Bár sokan megosztották a különböző közösségi oldalakon, hogy végre esik az eső Ausztráliában, illetve egy ciklon is elérte a kontinenst, sajnos a tüzek továbbra is tombolnak.
A legsúlyosabb a helyzet továbbra is délkeleten van, ahol minimális csapadék hullott, a tűzoltók pedig elkeseredett küzdelmet vívnak a lángokkal.

Még nyelvtudás nélkül is érdemes végignézi ezt a videót, jól látszik, ahogy kavarog a füst az egész térség felett!
Figyelem, egyes képek felkavaróak lehetnek!
Forrás: BOM.com


Ma reggel a kormányzó ismét meghosszabbította a tűz miatt elrendelt szükségállapotot, amivel a helyi tűzoltóparancsnokok kezébe adnak több jogkört is.
Ilyen jogkörök a közszolgáltatások lezárása, ideértve a vezetékes víz, elektromos áram, gázszolgáltatás, és telekommunikációt, újabb erőforrások átcsoportosítása, és az evakuáció elrendelése, vagy közutak lezárása.
Az ausztrál kormány a hadsereget is mozgósította a lángok megfékezéséhez, ekkora műveletre a II. világháború vége óta nem volt példa az ország területén.

Hihetetlen pusztítást visz végbe a tűz, talán madártávlatból a legérzékletesebb.
Forrás: CNN


Mint ismeretes, a hatalmas kiterjedésű tüzek önálló időjárást alakítottak ki, de a keletkező zivatarok sajnos csak segítik a lángok a terjedését.
A következő napokban további melegedés várható, ezért ismét a tüzek megerősödésére kell felkészülni!

Néhány műholkép a NASA FIRMS jóvoltából:

Füstöt okádnak a tüzek, a homály, gyenge struktúrájú, szürkés “felhők” valójában hatalmas füstfelhők!
Ezen a Délkelet-Ausztráliáról készült felvételen már jól kivehető, ahogyan a tűzfészkekből felszáll a füst. A felvétel kevesebb, mint 24 órája készült.
A tűz egy hetes tombolása Délkelet-Ausztráliában!
A mai napon, a műhold által regisztrált tűzfészkek.
Bár némiképpen gyengültek, még mindig sok a tűz délkeleten.
Idén októberig leégett területek Ausztráliában. Sajnos 4 hónapnyi idő kell, mire az adatokat feltöltik.