Hétvégétől tavaszias, a melegrekordok is veszélybe kerülhetnek, jövő héten akár 16-18 fok is lehet néhol

Nyugat-keleti áramlás alakítja a kontinens időjárását, mellyel az Atlanti-óceán felől váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb léghullámok áramlanak felénk.
Tegnap egy hullámzó frontrendszerhez kapcsolódó markáns hidegfront érte el hazánkat, erős, helyenként viharos szelet, szélsőséges légköri helyzetet teremtett, a havazás mellett, zivatarok, hózivatarok is előfordultak, és hatalmas, közel 15 fokos hőmérséklet különbség állt elő Délnyugat és Északkelet-Magyarországon között.
A következő napokban, főleg a hétvégén annyiban változik a helyzet, hogy az áramlás délnyugati komponense fog inkább dominálni, vagyis a dél-európai magas nyomású zóna peremén rendkívül enyhe levegőt sodorva Európa belseje felé.

A közel 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzésén látható, hogy kezdetben az óceán felől érkeznek a légáramlatok, majd a jövő hét közepére a jelenlegi számítások alapján hidegfront érkezése valószínű, mellyel egyre inkább északiasra vált a korábbi délnyugati, nyugati légpálya:

A 2 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet-anomália előrejelzés pedig a kontinens nagy részére kezdetben pozitív eltérést vár az ilyenkor szokásoshoz képest, akár bő 10-12 fokkal is enyhébb lehet az idő egyes régiókban:

Részletes előrejelzés:
Éjjel
egy újabb csapadékmező vonul át felettünk, erősen megnövekszik a felhőzet északnyugat felől. Főleg az ország középső és délnyugati részein van nagyobb esélye hózáporok, záporok, gyenge vegyes halmazállapotú csapadék kialakulásának. A légmozgás időnként élénk, északnyugati irányú marad.  Hajnalra zömmel fagypont köré hűl a levegő, gyenge fagyokra van kilátás, északkeleten lesz a hidegebb.


Csütörtök napközben a több-kevesebb napsütés mellett a nap folyamán ismét lehetnek borongósabb periódusok. Zápor, hózápor északon, északnyugaton alakul ki nagyobb eséllyel. A nyugatias szelet élénk lökések kísérik, és a hőmérséklet csúcsértéke általában +3, +10 fok közé emelkedik.

Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken megélénkülő olykor megerősödő délnyugati, nyugati széllel melegfront felhőzete húzódik felénk és erőteljes enyhülés kezdődik. A frontfelhőzetből a középső és északkeleti megyékben várható többfelé átmeneti eső, zápor, északkeleten kezdetben hózápor, havas eső sem kizárt.
A dél és nyugat-magyarországi tájakon immár +10, +12 fok köré, kevéssel a felé emelkedik a csúcshőmérséklet, északkeleten lehet még +5 fok körül néhol az alatt.

A hétvége országszerte tavasziasan enyhe időt ígér. Nem lesz eseménytelen mindkét nap a jellege, ezért az esernyőket nem érdemes eltenni, zavartalan napsütés nem jár a felmelegedéssel.
A szombati nap lehet a kedvezőbb ebből a szempontból, ekkor a nagy kiterjedésű észak-európai ciklon melegszektorában leszünk, csapadék nem várható.  A nyugati, délnyugati szél élénk, többfelé erős marad, éjszakai fagyra nem kell készülni. Szombaton napközben +10, +16 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Czifra István- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnap gyenge hidegfront érinti hazánkat, az átvonuló felhőmezőből záporokra, néhol esetleg zivatarra is lehet esély. A nyugatias szelet gyakran kísérik erős lökések, ám a hőmérséklet nem esik vissza számottevően, legtöbb helyen +10, +15 fok közé emelkedik.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét elején is marad a tavasziasan enyhe légköri helyzet, időszakosan kevés csapadékra, záporesőkre számíthatunk, ám emellett a nap is kisüt hosszabb-rövidebb időre.  A napsütéses órákban és tájakon a hét első napjaiban átlépheti a hőmérő higanyszála a 15 fokot, a főnnel érintet dunántúli megyékben 17-18 fok is előfordulhat.
Éjjel maradnak tájak, ahol alig süllyed +10 fok alá, nem zárható ki melegrekordok megdőlése sem.

A hét közepe táján újabb, markánsabb hidegfront körvonalazódik,  jelentős lehűléssel, viharos északi szél kíséretében.

Fotó: Schidru Péter- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: wxcharts.com