Viharciklon előoldalán: tavaszias hétvége, hétfőre 15-17 fok körül

Európa időjárását továbbra is nagy sebességű zonális, azaz nyugatias áramlási mező alakítja. Ezen a légpályán egymást kövezik az Atlanti-óceán felől érkező ciklonok, olykor viharciklonok. Alig, hogy lecsengett a Ciara orkán okozta pusztítás, máris új keletkezésű és egyre jobban kimélyülő légörvények előjelei figyelhetőek meg az óceán felett.  
Íme az egyik mely Nyugat- Északnyugat- Európát ismételten károkozó szélviharral fenyegeti!

A hétvégétől éppen egy ilyen, gyorsan és határozottan mélyülő észak-atlanti ciklon előoldalára kerülünk, újra délnyugatira vált az áramlás komponense.
A magasban ezért több fokkal enyhébb, szubtrópusi eredetű légtömegek sodródnak felénk az Azori-szigetek környezetéből, erősödik a nappali felmelegedés, és mérséklődik az amúgy csak gyenge, elszórt fagyokat produkáló éjszakai lehűlés.
A jelenlegi számítások szerint, viszont keddre ennek a ciklonnak is elér minket a peremhulláma,ám az elmúlt héten tapasztalt viharok nálunk nem válnak újra jellemzővé, károkozó esemény minket nem fenyeget ezúttal.

Részletes előrejelzés:
Éjjel egy mérséklet-övi ciklon és a hozzá kapcsolódó meleg- majd hidegfront érezteti a hatását. Északnyugat felől összefüggő, zárt felhőzóna húzódik felénk, melyből egyre többfelé ered el az eső, záporeső, sőt északkeleten néhol havas eső, átmeneti havazás is előfordulhat.  Az élénkülő déli, délkeleti szél hajnaltól fokozatosan északnyugatira fordul. A minimumok 0, +5 fok között alakulnak, északkeleten süllyedhet 1-2 fokkal itt-ott fagypont alá.

Várható csapadék mennyisége és kiterjedése péntekre virradóra
Várható legalacsonyabb hőmérséklet

Pénteken a hidegfront délkelet felé elhagyja majd az országot, gyengül és szűnik a tartósabb csapadék, felszakadozik északnyugat felől a felhőzet és inkább már csak felhőátvonulásokra van kilátás.  Ezekből elszórtan lehet záporeső, melyet délen, délnyugaton néhol dörgés, villámlás kísérhet.
A Dunántúlon és a középső országrészben felerősödik az északnyugati szél, északkeleten gyenge, mérsékelt marad a légáramlás. Délután +5, +13 fok közé emelkednek a csúcsértékek.

Várható szél (iránya, erőssége csomóban kifejezve – 1 csomó= 1.852000km/óra )
Várható maximum hőmérséklet

A hétvégén kellemes, kora tavaszi időben lehet részünk. Érdemes lesz kihasználni annak, aki teheti. Napközben zömmel napos, fátyol- illetve gomolyfelhőkkel tűzdelt égkép lehet a meghatározó, ám csapadékhullás ezekből  nem ígérkezik.
A légmozgás sem lesz kellemetlen, bár vasárnap elkezd feltámadni újra a déli, délkeleti légmozgás.
A hőmérséklet mindkét nap +7, +13 fok közé várható.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét elejének légköri helyzetét egy dél felől a kontinens középső tájai felé türemkedő magassági gerinc és az óceán felett örvénylő viharciklon előoldali áramlása alakítja.
Hétfő reggelre északkeleten ködfoltok képződhetnek, de feloszlanak idővel, majd a nap folyamán a fátyol- és elszórt gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap az ország legnagyobb részén.  Esőre nem kell készülni. A déli szél tovább élénkül, a Dunántúlon megerősödik, mely sebessége elérheti a 40-60 km/h-t.
A legmelegebb órákban szerte az országban 10 fok felé emelkedik a hőmérő higanyszála, legtöbb helyen 13-18 fok között szóródik. 

Keddre hidegfront érkezése körvonalazódik, elszórtan lehet záporeső, és újra északnyugatira fordul, sokfelé megélénkül, megerősödik a légáram. A hőmérséklet pár fokot visszaesik, azonban drasztikus lehűléstől nem kell tartani, tavaszias hangulatú marad időjárásunk, éjszakai fagy is csak kevés helyen fordul majd elő.

Fotó: Mészáros Szilvi- MetKép-> A ti csoportotok


Előrejelzést készítette: Pap Áron –meteorológus-
Borítókép: wetterzentrale.de