TAVASZIAS HÉTVÉGE KÖVETKEZIK-vasárnap már 15-17 fok körül

A Kárpát-medence időjárását a pénteki napon az észak-atlanti térségben örvénylő több középpontú ciklonrendszer peremhulláma határozza meg. Hidegfront érte el a medencét, ezért több helyen fordul(t) elő kisebb csapadéktevékenység, mely záporok, északkeleten havas eső, hózáporok formájában nyilvánul(t) meg.
A front távozik hazánkból és mögötte felszakadozik, csökken a felhőzet, illetve a kezdetben sokfelé erős, az észak-dunántúli megyékben viharos lökésekkel kísért északnyugati szél veszít majd erejéből. A hőmérsékletek északkeleten 3-5 fok körül, míg másutt 7-12 fok között szóródnak. A nap második felében egyre többfelé kisüt a nap, felhőátvonulásokból lehet még egy-egy zápor, hózápor, néhol esetleg zivatar.

Hétvégén a front mögött a nyugatról beorrosodó anticiklon peremére kerülünk, ezért az északra örvénylő teknő előoldalán igen enyhe, szubtrópusi eredetű légtömegek sodródnak felénk délnyugatira forduló, megélénkülő szél kíséretében. Ugyan nem lesz zavartalan a napsütés, az északra hullámzó frontrendszerhez kapcsolódó felhőmezők benyúlnak majd országunk felé, ám ezek még érdemi csapadékot egy-egy futó záportól eltekintve, nem adnak.
Szombaton 7-14, vasárnap már 12-17 fok között tetőznek a maximumok.

Fontos kiemelni, hogy szombat reggelre nagy területen várható gyenge, mérsékelt fagy! Jellemzően 0, -5 fok közötti minimumokkal, sőt a fagyzugos tájakon -5 fok alá is süllyednek a hőmérő higanyszála.
Napközben azonban a felénk áramló meleg levegő hatására határozott enyhülés indul meg, ezért a vasárnap reggel már fagymentes lesz!


A következő front hétfőre virradóra érkezik, mely egy újabb peremhullámhoz lesz köthető, és az ehhez kapcsolódó hidegfront nagy területen okozhat majd viharos északnyugati irányú széllökéseket, helyenként 80-90 km/h-ás rohamokkal párosulva.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik