Éjjel záporokkal, zivatarokkal érkezik a hidegfront!

Ma késő este, éjjel éri el az országot egy markáns hidegront, melynek hatására megerősödik, viharossá fokozódik a szél! A most is sokfelé élénk, erős délnyugati szél hamarosan csillapodik, majd az északi, északnyugati szél erősödik meg, és kísérik viharos lökések. Erre leginkább az ország északi felében kell számolni, a legerősebb széllökések ott várhatóak! Sajnos a főváros térsége is érintett lesz, ott is 80-90km/h-t meghaladó széllökések lehetnek. A legkevésbé szeles a mostani számítások szerint az északkeleti országrész, illetve a délnyugati határszél lehet.

Figyelmeztető előrejelzésünket ITT olvashatja!

Forrás: WXCHARTS:COM


A hidegfront mentén záporokra, zivatarokra kell számítani, az erősebb cellák mentén szintén komoly szélerősödés várható, erre is elsősorban az ország északi, illetve középső vidékein kell számítani.

Az érkező front felhőzete
Forrás: sat24.com

A front mögött, a magasban jóval hidegebb, szárazabb levegő áramlik fölénk, azonban a nappali felmelegedésben ez még nem lesz észrevehető, és a hideget gyorsan ki is sepri egy délnyugati áramlás.

Hőmérsékleti értékek 850hPa magasságon, vasárnap 11:00 órakor (számított érték)
Forrás: WXCHARTS:COM

Jól látszik, hogy a magasban 10 fok körüli hőmérsékletcsökkenés következik be, kevesebb, mint 24 óra alatt!

Hőmérsékleti értékek 850hPa magasságon, hétfőn reggel (számított érték)
Forrás: WXCHARTS:COM

Ma este érdemes a gépjárművekkel biztonságos helyre parkolni, a kinti bútorokat, eszközöket rögzíteni, valamint minden nyílászárót, ami esetleg nyitva van (kamra ablak…) becsukni, a károk megelőzése céljából.

Borítókép: a GFS előrejelző rendszer által számított maximális széllökés hétfő reggelig. Forrás: WXCHARTS:COM