Keddi hőhullám, 15-20 fok közelében- viharosan, csapadékosan indulhat március is!

A kontinens időjárását a tőlünk északra hosszan, egészen a szárazföld északi területeitől az Atlanti óceánon keresztül elnyúló hullámzó frontálzóna alakítja, mely egy több középpontú teknőhöz kapcsolódik.
Az éjjel ennek a frontrendszernek a hidegfronti szakasza ért el minket, tőlünk északkeletre pedig egy peremciklon alakult ki, aminek centruma Ukrajnán keresztül vezet tovább. Hatására viharossá fokozódott ismét a szél. Nagy területen 70-100 km/h között alakultak a széllökések erősségei, sőt János-hegyen az Országos Meteorológiai Szolgálat kiugróan magas, 128 km/h maximális széllökést mért az éjszakai órákban.

Forrás: Országos Meteorológia Szolgálat

Mára a front mögött a magasban néhány fokkal hűvösebb levegő áramlott felénk, ám ennek utánpótlása gyorsan megszűnik.
Ugyanis a nyugat-keleti, avagy zonális áramlási mezőben újabb ciklonok közelítenek és érnek el minket. A következő ilyen légörvény holnaptól ismét délnyugati áramlást generál felettünk, ezért enyhe, szubtrópusi eredetű légtömegek sodródnak Európa dél és középső tájai felé.
Mondani sem kell, hiszen ez már megint egy hidegfront előjele lesz, mely a hét közepétől átmeneti, de több fokos lehűlést eredményez majd, viszont igazi téli idő ennek hatására sem köszönt be.

Március első napjaiban azonban átalakulni látszik Európa szinoptikus helyzetképe, a sarkvidéki hideg légtömegek dél felé, a szubtrópusi, meleg léghullámok észak felé kezdhetnek törni, ezért a mediterrán területeken, a Földközi-tenger medencéje felett e két eltérő hőmérsékletű levegő keveredésének a határán, több középpontú ciklonrendszer fejlődhet ki, melynek pontos elhelyezkedése alapvetően meghatározhatja a tavaszi hónapunk első napjainak időjárását. Erről részletesen további cikkeinkben olvashatnak majd.

Részletesen előrejelzés:
Ma, azaz hétfő délután
, este a változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap, jelentős csapadék sehol sem hullik. A kezdetben még erős, néhol viharos lökésekkel kísért északnyugati szél mérséklődik, veszít erejéből. A legmelegebb órákban 8-14 fok között szóródnak a maximumok.

Éjjel melegfront hatására egy magas- középmagas szintű felhősáv halad át felettünk délnyugatról, északkelet felé mozogva, melyből északkeleten esetleg szemerkélő eső, vegyes halmazállapotú zápor sem kizárt, de számottevő csapadék nem fog hullani. A szél hajnaltól délnyugatira fordul, megélénkül, a Dunántúl délnyugati felén erős széllökések (40-55 km/ó) kísérhetik.


Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Kedden kellemes, tavaszias időben lehet részünk. A több-kevesebb napsütés mellett a fátyolfelhőzet fokozatosan megvastagszik nyugat felől. Érdemi eső az esti órákig nem valószínű, legfeljebb futó zápor fordulhat elő a nyugati megyékben délután. A délnyugati szél élénk, a Dunántúl délnyugati megyéiben gyakran erős lesz, ott 40-60 km/ó lökések várhatóak.
A maximumok 12-19 fok közé emelkednek, a főnnel érintett nyugati tájakon nem zárható ki a 20 fok körüli érték sem.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdára virradóan egy hullámzó hidegfront éri el országunkat, ezért tovább vastagszik a felhőzet, beborul az ég és elered az eső, záporeső, néhol zivatar kialakulására is van esély. Összességében kiadós mennyiségű csapadék hullik, különösen délnyugat-magyarországi túlsúllyal.
Az északnyugatira forduló szél ismét felerősödik (50-60 km/ó) szerdán napközben pedig ezzel egyidőben szűnik, gyengül a tartós csapadéktevékenység észak felől.  Észak-magyarországi tájainkon a hegyekben, de akár síkvidéken is az eső mellett havas eső, futó hózáporok alakulhatnak ki elvétve. Délen marad legtovább esős az idő.  A hőmérséklet visszaesik, 6-12 fok között tetőznek az értékek.


Csütörtökre felszakadozik nagyobb területen a felhőzet, felhőátvonulásokra van kilátás, melyből északkeleten elszórtan zápor, hózápor lehet, ám másutt sem kizárt a kisebb csapadék előfordulási esélye. Az északnyugati irányú légáramlás erős marad, helyenként viharos (60 km/ó feletti) lökésekkel párosulva. A hosszabb-rövidebb napsütéses periódusok mellett a maximumok az ilyenkor szokásos körül, 5-10 fok között alakulnak.


Pénteken ismét hidegfront érkezése körvonalazódik, ekkor átmenetileg ismét lehetnek viharos (60-80 km/ó) szélrohamok nagyobb területen, záporokra, a hegyekben és északkeleten akár havas esőre, hózáporra is van esély. A hőmérséklet napközbeli értéke nem változik ellenben 5-10 fok között alakul, hidegebb esetleg északkeleten lehet a hegyvidéki és határ közeli tájakon.  

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Király Norbert- MetKép-> A ti csoportotok

Hétvégén az észak-atlanti és európai régiókban örvénylő ciklonrendszer előoldalára kerülünk, délnyugati áramlással jelentős hőmérséklet emelkedésre kell számítani, kettősség alakulhat ki országunkon belül. Északkeleten lassan és az időszak kezdetén kevésbé enyhül meg szombatra a levegő, míg délen és nyugaton ismét magasra, 10-15 fok köré emelkedik a csúcshőmérséklet.
Mind szombaton, mind pedig vasárnap is várható időszakosan eső, zápor, északkeleten eleinte hózápor, havas eső is előfordulhat, a hegyekben akár átmenetileg kifehéredhet a táj, viszont jelentős, megmaradó, síkvidéki havazástól nem kell tartani és a téli idő sem tér vissza tartósan.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: wxcharts.com
, OMSZ




“Keddi hőhullám, 15-20 fok közelében- viharosan, csapadékosan indulhat március is!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.