Pénteken markáns ciklon, esővel, sőt az északi hegyekben havazással!

Európa időjárása meglehetősen változatos képet fest. Az észak-atlanti térségben több középpontú ciklonrendszer örvénylik, melynek peremén sorra képződnek újabb és újabb ciklonmagok, amik Európa északi és középső, sőt délebbi tájainak is befolyásolják a légköri helyzetét.
Anticiklon helyezkedik el az Azori-szigetek és Oroszország európai területei felett, ahol ennek hatására eseménytelen, nyugodt az idő.
Míg ma egy köztes magas nyomás következtében napsütéses, igazi kora tavaszi idő alakult ki, addig holnapra az előrejelzési térképen is látható légörvény nyugat felől megközelít minket és peremén az észak-olasz régiókban egy mediterrán ciklon alakul ki.

A ciklonhoz kapcsolódó frontzóna alapvetően befolyásolja majd a pénteki nap időjárást, ezért kettős fronthatás terhelheti a szervezetünket, melynek élettani hatásáról orvosmeteorológiai előrejelzéseinkben olvashatnak.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzésen látható, hogy hol enyhébb, hol hidegebb légtömegek sodródnak felénk a nyugatias légpályán, és a Földközi- valamint Adriai-tenger környezetében keverednek az északról érkező hidegebb és az ott található enyhe, páradús légtömegek.  A két légtömeg keveredésének határa pedig melegágya a mediterrán ciklonok születésének.

Részletes előrejelzés:
Éjjel
nyugat felől a közeledő melegfront hatására megvastagszik, megnövekszik a felhőzet mennyisége és fokozatosan egyre több helyen ered el az eső , záporeső, a magasabban fekvő régiókban havas eső, hóesés is előfordulhat. Kevésbé felhős tájak eleinte keleten, északkeleten lehetnek, ott még fagypont köré, az alá süllyedhet a hőmérő higanyszála, másutt fagymentes lesz az éjszaka, általában -2, +6 fok közé hűl a levegő. Az északnyugat-dunántúli megyékben megélénkül időnként megerősödik a délkeleti szél.


Pénteken kezdetben meleg, majd hidegfront fejti ki hatását. Erősen felhős, borongós égre tekinthetünk fel és szinte országszerte várható csapadék. Ez síkvidéken eső, záporesőnek mutatkozik, de az Északi-középhegység környékén, 700-1000 méteres magasságban havas eső, havazás is lehet, utóbbi régiókban pár centiméteres, tapadó hóréteg képződhet.
A legmelegebb órákban +5, +12 fok közé emelkedik a hőmérséklet, ám a hegyvidéki területeken ennél hidegebb lehet, fagypont közeli értékekkel.
Kezdetben a délies szél élénkülhet meg időnként, majd késő este a Dunántúlon északnyugatira fordul.


Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Pap Áron -Kecskemét

A hétvégén távozik környékünkről a ciklon, mindinkább a nyugatról benyúló magas nyomás peremére kerülünk. Élénk olykor erős északnyugati szél mellett felszakadozik lassan szombaton a felhőzet és keleten is megszűnik, vagy gyengül a kezdeti csapadéktevékenység. A legmelegebb órákban 7-13 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, a szél ronthat a hőérzeten, a hegyvidéki tájakon lehet ezúttal is hidegebb.
Vasárnap kellemesebb, kora tavaszi napunk lesz, élénk lökések kísérhetik még az északnyugati szelet,  és több-kevesebb napsütés is várható a gomolyfelhő-képződés mellett. Elvétve lehet záporeső, ám területi átlagban kiadós mennyiség kizárt.  
A maximumok 6-12 fok közé a legvalószínűbbek, kirándulóidőre lehet készülni, öltözzünk rétegesen a megfázás elkerülésének esélye érdekében.


A jövő héten ismét változatosabb napok körvonalazódnak, hétfőn az észak-atlanti részeken kimélyült nagy kiterjedésű ciklon előoldalán megélénkülő, kedden már megerősödő délnyugati széllel enyhe légtömegek sodródnak felénk.  
Hétfőn az egyre nagyobb mennyiségben érkező felhőkből főleg nyugaton lehet záporeső, majd kedden már a Dunántúlon szórványosan eredhet el.
Szerdára virradóan egy melegfront kiterjedt csapadékzónájából hullhat számottevő eső, majd az azt követő hidegfront napközben viharos nyugati, északnyugati széllel, elszórt záporokkal halad át felettünk, viszont nem esik vissza a hőmérséklet lényegében, marad a kora tavaszias jelleg.

A jövő hét közepén tovább erősödhet a nappali felmelegedés, a változóan felhős, napos térben és időben helyenként 15-20 fok körüli maximumok lehetnek, egy soron következő hidegfront előterében.

Összefoglalva, a következő 7-10 nap is a mozgalmas, frontokkal tarkított periódus jegyében telik várhatóan.

Fotó: Pap Áron – Kecskemét



Összefoglalót készítette: Pap Áron – meteorológus-
Animáció: wxcharts.com