Jövő hét közepére erős melegfront, csütörtökön 20 fok fölött tetőzhet a hőhullám

Az elmúlt napokban jellemző csapadékos, kellemetlen, a hegyeinkben késő télies időjárás véget ér egyelőre, távozik az a légörvény mely mindezekért felelős volt.
A jövő hét elején bár nem lesz teljesen eseménytelen az időjárás, viszont emelkedik a hőmérséklet, országszerte tavaszias napok következnek, általában csak kevés esővel, záporokkal.  A jövő hét közepére pedig egy újabb, jól kimélyült, nagy kiterjedésű észak-atlanti ciklonrendszer továbbá egy délnyugatról benyúló magassági gerinc közös, délnyugati áramlási rendszerében szubtrópusi eredetű léghullámok sodródnak a medence belseje felé. A tőlünk északra hullámzó frontálzóna egyes napokon betüremkedhet felhőzetével a medencébe, ezért az enyheség mellett élénk, alkalmanként akár erős szélre is számíthatunk, a felhőmezőket pedig záporok kísérhetik.
Látható a 850 hPa-os (~1500 m) nyomási szint előrejelzésén, hogy magas hőmérsékletű levegő tölti majd ki csütörtök környékén a medencét.



Hétfőn, kedden általában változóan felhős, hosszabb-rövidebb napsütéses időszakokkal tarkított légköri helyzetre készülhetünk, inkább csak a Dunántúlon lehet kisebb eső, zápor, ám jelentős esőzéstől nem kell tartani. A szél sem lesz különösebben erős, és a maximumok nappal 8-15 fok közé emelkednek. Hétfőre és keddre virradóan is fagyni fog több-kevesebb helyen, 0, -3 fok körüli értékekkel.

Szerdától fagymentes éjszakák következnek, az érkező melegfront hatására eshet majd ugyan több-kevesebb eső, záporeső, ám hosszan tartó nagy esőzés ebből nem lesz szerencsére.
Szerdán a nyugati szél a frontrendszer hatására megerősödik, Észak-Magyarországon akár viharos lökések (>60 km/ó) sem kizárt.  
A hőmérséklet ezen a napon még zömmel 12-18 fok közé emelkedik, majd csütörtökön tetőzhet ez a felmelegedés, mikor a napsütéses, kora délutáni órákban helyenként a 20 fokot is elérheti, vagy átlépheti a hőmérő higanyszála.

Péntekre hidegfront körvonalazódik, hidegadvekcióra, záporokra, helyenként zivatarokra van kilátás. Erről részletesebben majd frissülő cikkeinkben, előrejelzéseinkben olvashatnak.



Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Modell: GFS/ Pap Áron

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

“Jövő hét közepére erős melegfront, csütörtökön 20 fok fölött tetőzhet a hőhullám” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.