Kíméletlenül tör ránk a sarkvidék vasárnaptól!

A Kárpát-medence időjárását egy nagy kiterjedésű magas nyomású zóna határozza meg jelenleg. Ez az anticiklonáris mező több ezer kilométeren át húzódik északkelet-délnyugati irányba a kontinens középső tájai felett. Magassági ciklon örvénylik az Ibéria és a Földközi-tenger középső és nyugati medencéje felett, abban a térségben a hideg légörvény elő- és hátoldalán áramló és ott keveredő eltérő hőmérsékletű légtömegek határán csapadékosabb az idő és jelentősebb hőmérséklet különbségek fordulnak elő.
Észak-Európában is ciklonáris hatások uralkodnak, szeles, kellemetlen légköri helyzetet teremtve.

Drasztikus változást a Kanada felől lefűződő és az észak-atlanti területek felé tovább helyeződő markáns anticiklon fogja előidézni, mely feje tetejére állítja a cirkulációt. Az magas nyomás következtében megszakad az eddigi nyugat-keleti, avagy zonális áramlás és az anticiklon peremén északkeletire fordul, mellyel szabad útja nyílik a fagyos léghullámok érkezésének a szárazföld belseje felé.
A nagy hőmérséklet különbség határán majd egy markáns hidegfront képződik és ez már szombaton meg is fogja határozni időjárásunkat, szokatlanul hideg levegő érkezik felénk a magasban, komoly fagyveszély és havazás esélye sem kizárt, az éjszakai fagyok mértéke függ majd a várható légmozgás erősségétől és a felhőzet mennyiségétől, viszont a korán beindult vegetációra jelentős veszélyt jelenthet az ország délebbi tájain.

Péntekkel bezárólag tavaszi időben lesz részünk, ugyan a csípős, foltokban eleinte fagyos hajnalokat, kellemes, napsütéses, az átlagostól 4-5 fokkal melegebb délutánok követik.
Erősebb szél nem társul ehhez az anticiklonban uralkodó leszálló légmozgás révén, nyugodt, csapadékmentes napjaink várhatóak időjárási szempontból.

Fotó: Kálmán András- MetKép-> A ti csoportotok

A változás első lépése szombaton kezdődik, markáns hidegfront éri el hazánkat észak felől. A déli országrészben még viszonylag magasra (15 fok fölé) emelkedik a hőmérséklet, ezzel szemben északon már érezteti hatását a front, és mögötte rohamosan csökken. A fronthoz kapcsolódó csapadékmezőből sokfelé alakul ki eső, zápor, helyenként zivatar, sőt a magasban érkező hidegadvekció miatt a hegyekben és északon később havas eső, hózáporok esélye is adott lehet.
Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél, a legerősebb lökések elérhetik a 60-75 km/h-át.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

A metsző, hideg szél vasárnapra országszerte késő télies, az évszakhoz és a havi átlaghoz mérten hideg levegőt sodor magával.
Hajnalban ugyan még az erős szél meggátolja a komolyabb fagyok kialakulási esélyét, de előfordulhatnak immár több helyen is újból.
Vasárnap, hétfőn késő télies időre van kilátás, napközben alig emelkedik +5 fok köré a maximum, lesznek tájak a magasabban fekvő helyeken, ahol napközben is fagypont körül marad.
A szélvédett, fagyzugos tájakon keményebb éjszakai fagyokra is célszerű készülni, továbbá egy magassági teknőhöz kapcsolódóan akár hózáporok, havazás sem zárható ki a jövő hét első napjaiban, bár a jelenlegi számítások alapján ez az esetleges csapadékzóna még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal.
Erről további részleteket és friss információkat előrejelzéseinkben, cikkeinkben olvashatnak a későbbiekben.

Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-

“Kíméletlenül tör ránk a sarkvidék vasárnaptól!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.