Top 10 legdurvább időjárási esemény: (10.) 2010-es havi rekordcsapadék

A következő időszakban a Top 10 legszélsőségesebb időjárási eseményt mutatom be az elmúlt 30-40 évből.

10. helyen kapott helyet a 2010-és májusi illetve júniusi nagy csapadék- illetve a Yolanda névre keresztelt mediterrán ciklon- amely hatalmas pusztítást okozott hazánkban a nagy mennyiségű eső és az erős, viharos szél miatt.

A mondás mondja májusi eső aranyat ér. Na ebben az esetben ez pont az ellenkezőjét okozta, a májusi nagy eső miatt rengeteg folyó megáradt, vízzel elöntött útszakaszok voltak, illetve a belvíz is komoly gondot okozott hazánkban.

Kép Forrása: Index

Rengeteg csapadék esett e hónapban, főleg az Északi-középhegységben 300mm esett ebben a hónapban, de máshol is bőven 150-200mm felett volt a havi csapadék. Íme az minden év átlagos májusi csapadékösszege az országban: jól látszik hogy 2010 májusában 2-3x több esett

De nemcsak a nagy mennyiségű csapadék, hanem a szél is okozott bajokat. Az addigi széllökés rekord megdőlt. A Kab-hegyen 172km/h-s széllökést mértek.

A Yolanda ciklon:

A legnagyobb esőzést ebben a hónapban a Yolanda névre keresztelt mediterrán ciklon okozta. Mely több helyen okozott 100mm-nél több csapadékot néhány nap alatt. Egyes helyeken 24 óra alatt esett közel 100mm. E ciklon következtében jelentős árvíz és belvíz helyzet alakult ki. Mezőgazdaságban is jelentős problémát , illetve jelentős károkat okozott. Íme a napi csapadékmennyiség amelyet a ciklon okozott Pécsett:



Forrás: OMSZ, Fényképek: Index.hu

“Top 10 legdurvább időjárási esemény: (10.) 2010-es havi rekordcsapadék” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.