Visszatámad a tél, Benedek zsákban hozza a szibériai eredetű hideget, zivatar, majd havazás is lehet!

Már meg vannak számlálva az órái a meleg, április közepét idéző, igazi tavaszi időjárásnak.
Oka, hogy a felettünk található hosszan elnyúló magas nyomású zóna és az azt kitöltő igen enyhe, szubtrópusi eredetű levegő, valamint az északról közeledő sarkvidéki hideg, vagyis a két eltérő hőmérsékletű légtömeg határán egy hosszan elnyúló frontrendszer alakult ki, ami egy nagy kiterjedésű észak-atlanti ciklonrendszerhez kapcsolódik. E hullámzó frontálzóna markáns hidegfrontja ér el minket szombaton és döntően meghatározza onnantól a légköri alaphelyzetet.
Közben az óceán felől Skandinávia felé helyeződő markáns anticiklon peremén északkeletire fordul az eddigi nyugat-keleti légpálya, a szárazföld középső és keleti részei felett.  Erős, helyenként viharos északkeleti széllel betör a fagyos levegő, késő téliesen hideg idő köszönt be a medencébe.

A hideghullámmal járó csapadék idő- és térbeli , továbbá mennyiségi alakulása egyelőre kissé bizonytalan a legfrissebb számításokból futtatott előrejelzési modellek alapján is, azonban annyi valószínűsíthető, hogy az északkelet felől lefűződő magassági teknő hatására keleti, délkeleti irányból akár kiterjedtebb csapadékmező húzódhat felénk, melynek eredményeképpen, ha nem is országosan, de több helyen fordulhat majd elő csapadék.
Mivel fagyos légtömeg lesz felettünk és a sok felhő következtében a talaj közeli rétegekben is csak kevéssel emelkedik fagypont felé a hőmérséklet, így zömmel havas esőre, mérsékelt havazásra számíthatunk a csapadéktevékenységgel érintett megyékben.
Erre nagyobb esély az Alföldön, és az ország középső részein lehet a következő hét első napjaiban.

Fotó: startlap.hu

Összefoglalva, pénteken még igazi késő tavaszi napunk lesz, tetőzik a meleg. 20-22 fok köré emelkedik a hőmérséklet, és zavartalan napos órákra van kilátás, viszont akármilyen csábító lesz az időjárás, maradjunk otthon a jelenlegi járványügyi helyzetben.
A légmozgás gyengének ígérkezik.

A hétvége gyökeres fordulatot hoz, szombaton a fagymentes reggel után észak felől eléri határainkat a bevezetőben említett markáns hidegfront. Észak, északkelet felől erős felhősödésre, esőkre, záporokra, helyenként zivatarokra van kilátás a front mentén. A déli országrészben a front előtt még magasra, 15-20 fok közé melegszik a levegő, ezzel szemben északon már kevésbé emelkedik, sőt a front mögött rohamosan süllyedni fog. Ekkortól az esőket, havas eső, hózáporok válthatják fel észak felől. A szél átfordul északira, északkeletire és nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.  

Vasárnapra a front mögött továbbra is erős, olykor viharos lökésekkel kísért északkeleti széllel érkező fagyos, hideg légtömeg határozza meg időjárásunkat.  Kezdetben még erősebben felhős égre tekinthetünk fel, majd szakadozik a felhőzet északkeleti irányból és szűnnek a záporok, hózáporok.  A Dunántúlon egy keskeny konvergencia vonalon tartósabban borongós maradhat az ég, hózáporokkal, gyenge hóesésekkel. Hideg, késő téli napunk lesz, a maximumok csupán kevéssel emelkednek fagypont felé +1, +6 fok között tetőznek. Reggel már északkeleten fagyra is számítani kell a fagyzugos, szélvédettebb régiókban.

A jövő hét első napjaiban folytatódik a késő téli jelleg.
Hétfőn egy magassági ciklon szól bele a légköri helyzetbe, ezért délkelet, kelet felől megvastagszik a felhőzet és főleg az Alföldön valószínű szórványosan mérsékelt havazás, hózápor, hószállingózás. Még mindig erős északkeleti szél sodorja magával a szokatlanul hideg léghullámokat.
A legmelegebb órákban 0, +6 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők, a magasabban fekvő tájakon fagyhat is napközben. Reggelre országszerte fagypont alá csökkennek az értékek, -1, -9 fok közé. A szélvédettebb kevésbé felhős vidékeken keményebben fagyhat.

Kedden a jelenlegi számítások szerint a magasban leszakadt hideg légörvény, illetve a talajon délkeletről felénk húzódó ciklonális mező , és az ehhez kapcsolódó csapadékzóna együttesen szól bele időjárásunk alakulásába. Ebből az Alföldön újabb hullámban van esély csapadékhullásra, általában hó, havas eső formájában főként kedd délutántól, szerdára virradóan. A hét első napjaiban és közepe táján nem zárható ki, hogy az ország egyes részein fehérbe öltözik a  táj átmenetileg. Napközben is csak pár fokkal emelkedik fagypont felé a maximum, több helyen csupán január végi, február eleji átlagnak megfelelő, +2, +4 fokos maximumokat mérhetünk.
A várható, esetleges kiterjedtebb csapadék pontos alakulásáról friss cikkeinkben és előrejelzéseinkben olvashatnak a későbbiekben.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: nlc.hu

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

“Visszatámad a tél, Benedek zsákban hozza a szibériai eredetű hideget, zivatar, majd havazás is lehet!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.