Kelet felől már jön a melegedés, a hétvégén 20 fok körül tetőzik!

Jelenleg két légnyomási képződmény határozza meg alapvetően időjárásunkat. Az egyik az északkelet-európai középponttal elhelyezkedő anticiklon, míg a másik jelenleg a Tirrén-tenger felett örvénylő mediterrán ciklon. A kettő között keleties áramlással érkeznek felénk az eddigieknél lényegesen melegebb léghullámok, ezért erősödik a nappali felmelegedés és napról-napra tavasziasabb időre készülhetünk szerte az országban.

Most még nagy a hőmérsékleti különbség az ország keleti és nyugati végei között, a Dunántúl nyugati felén a határnál alig +1, +2 fokot mérnek, míg a keleti határ közelében már +15 fok közeli csúcsértékről érkeznek jelentések. Élénk keleties szél szállítja a melegebb léghullámokat.
A mediterrán ciklon magas – illetve középmagas szintű, ám csapadék nem produkáló felhőrendszere érint minket, ezért általában sok a felhő és zavart vagy szűr a napsütés.

Pénteken és a hétvégén viszont országszerte több-kevesebb napsütésre van kilátás, a nyugati végekre is elér a melegadvekció, és felszakadozik a most még zártabb felhőmező, kisüt a nap. Vasárnap estig jelentős csapadék nem várható és a keleti szél is mérséklődik, legfeljebb időnként élénkül meg.
A hőmérséklet péntek délután 11-18, míg a hétvégén általában 16-21 fok között szóródik.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

“Kelet felől már jön a melegedés, a hétvégén 20 fok körül tetőzik!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.